Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Teniska “mini” elita u Zadru

Autor:

20.09.2009. 22:00
Teniska “mini” elita u Zadru


U organizaciji Teniskog kluba Zadar proteklog je vikenda održano Otvoreno tenisko prvenstvo za djevojčice i dječake do 10 godina. Osim iz Zadra, na natjecanje je u pratnji roditelja stigao velik broj djece iz ostalih hrvatskih gradova, ponajviše dalmatinskih. Na terenima TK Zadar na Puntamici u subotu se tako u eliminacijskim mečevima po skupinama nadmetalo 36 djevojčica i 29 dječaka. Polufinalni i finalni mečevi odigrani su u nedjelju kada je održana i dodjela pehara najboljim mladim tenisačima. Turnir je bio osmišljen po “Round Robin” sustavu gdje su pobjednici po grupama ulazili u novoformiranu zlatnu skupinu, drugoplasirani u srebrnu, trećeplasirani u brončanu te četvrti u zelenu skupinu. Na turniru su se također primjenjivala “Play and Stay” pravila osmišljena od Međunarodnog teniskog saveza u cilju povećanja broja tenisača u cijelom svijetu. Ta pravila odnose se na tenisače do 8 i 10 godina koji se natječu prilagođenim loptama, reketima te na, ovisno o dobi, manjim terenima s nižim mrežama.
– Hrvatski teniski savez pokrenuo je Play and Stay program, pošto je broj mladih tenisača bio zabrinjavajuće mali. Na primjer, neki od turnira djece do 12 godina nisu se uopće održavali jer nije bilo prijavljenih igrača. Sada se, srećom, situacija popravlja – rekao nam je jedan od trenera TK Zadar i teniski sudac Stjepan Popović. U njegove riječi mogli smo se i sami uvjeriti s obzirom da su dječja igra i osmijeh odjekivali s teniskih terena, ali i oko njih. Zadovoljan je bio i Željan Kalac, predsjednik kluba domaćina:
– Jako smo zadovoljni odazivom mladih igrača. Ovo je najmasovniji turnir ovakvog karaktera u Dalmaciji – rekao je Kalac, najavivši kako će njegov klub sljedeći vikend organizirati Otvoreno prvenstvo za djecu do osam godina, također po Play and Stay pravilima. Iz TK Zadar pozivaju svu zainteresiranu djecu da se prijave u njihovu tenisku školu.


Rezultati zadarskih tenisača


Baldo Karinja bio je prvi, a Stipe Žilić treći u brončanoj skupin, dok je Ivan Matas pobjednik Zelene skupine.
Monika Ninčević izgubila je meč u prvom kolu zlatne skupine, a Ante Medin koji se također zaustavio u prvom kolu srebrne skupine.