Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Želimo podignuti tenis u Zadru na višu razinu

Autor:

20.09.2009. 22:00
Želimo podignuti tenis u Zadru na višu razinu

Foto: Filip BRALA



Dolaskom nove uprave sredinom ožujka ove godine naš je klub krenuo pravim putem – tvrdi Kalac
Ulazak Teniskog kluba Zadar u Drugu ligu dosad je najveći uspjeh zadarskog klupskog tenisa. Nakon samo jedne sezone provedene u trećeligaškom društvu, Zadrani su se plasirali u viši rang natjecanja. Sjajni rezultati okrunjeni su pobjedom protiv Mlinova iz Sesveta i iako u početku neočekivanim, zasad najvećim rezultatom u kratkoj klupskoj povijesti. Željan Kalac, predsjednik TK Zadar, u društvu svojih tenisača prisjetio se puta do, kako kaže, ovog velikog uspjeha.
– Kvalifikacije za ulazak u Drugu ligu održavale su se od 11.-13. rujna. Ulazak među osam najboljih prethodno je izboren susretom protiv Rapca koncem kolovoza, kada smo ponajviše zahvaljujući požrtvovnosti mladog para Boris Popović/Jure Pupić-Bakrač ušli u četvrtfinale. Odlukom Hrvatskog teniskog saveza i ždrijebom bili smo u skupini s Hrvojem, Zaprešićem i Vinkovcima kao gosti u svim mečevima. Prvi susret održan je na terenima TK Hrvoje u Sesvetama, gdje smo nakon pojedinačnih mečeva bili izjednačeni 3-3 te smo, zahvaljujući timskoj igri parova Petani/Stolić i Popović/Pupić-Bakrač, izborili pravo sudjelovanja u polufinalu rezultatom 5-4 – govori Kalac o uspjesima prije Vinkovaca, odnosno do polufinalnih mečeva. Zatim je dodao:
Preokret u Vinkovcima
– Iako smo u Vinkovcima s pojedinačnim mečevima krenuli katastrofalno, nakon početnih 0-2 stvari se polako okreću u našu korist. Prvo Boris Popović i Jure Pupić-Bakrač izvlače susret parova, a potom nas i Toni Petani rutinski odrađenim mečom dovodi do ugodnijih 2-2. Zatim je poraz Borisa Popovića, odnosno pobjeda Alana Stolića rezultirala još jednim neriješenim rezultatom pred susrete parova. Kako su Svirčić/Beram morali predati meč zbog ozljede, naš standardni par Petani i Stolić zaslužni su za još jedan neodlučeni rezultat. Kod 4-4, Popović i Pupić-Bakrač nastupili su u izuzetno neizvjesnom odlučujućem dvoboju gdje su u tie breaku napravili malo čudo, preokrenuvši minus od šest poena – prepričava Kalac “hičkokovski polufinale”.
Nešto lakši posao zadarski su tenisači odradili po povratku u Zagreb svladavši u finalu TK Mlinovi. Nakon 4-2 u susretima, najjači par Petani/Stolić osigurao je TK Zadar naslov pobjednika treće lige. U svibnju sljedeće godine kreću nadmetanja Druge lige o kojima Kalac kaže:
– Primarni cilj nam je ostati u Drugoj ligi, a osim njega, želimo i tenis u Zadru dignuti na višu razinu. Dolaskom nove uprave sredinom ožujka ove godine, naš je klub, inače osnovan sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, krenuo pravim putem.
Nakon razgovora sa Željanom Kalcem, nakratko prekinuvši trening, pridružili su nam se i tvorci zadarskih teniskih uspjeha – kapetan Petar Pastuović, Alan Stolić, Jure Pupić-Bakrač, Boris Popović, Toni Petani i najmlađi od njih Đani Beram.
Domaće snage
– Nismo se nadali ovakvom rezultatu, išli smo provjeriti koliko daleko možemo dogurati i pokazali smo da možemo do samog kraja. Veseli nas uspjeh, ali on nas i obvezuje da još napornije treniramo jer Druga i Treća liga nisu isto – kaže Stolić, igrač i jedan od trenera u klubu.
Svi su prethodno nabrojeni igrači članovi kluba još od svojih prvih zamaha reketom. Zanimalo nas je je li im, bez obzira na to i brojne mečeve iza njih, trema bila suigrač u susretima završnice.
– Teže je gledati nego igrati. Iako smo, s obzirom na sve gostujuće utakmice, slušali razne neugodne povike iz publike, u ključnim trenucima uspjeli bismo ostati koncentrirani. Igrač ne smije dopustiti da ga takve situacije ometaju – mišljenja je Pupić Bakrač.
Svi igrači ističu angažman Željana Kalca kao jednog od najzaslužnijih za dobre rezultate, ali i kao njihova najvatrenijeg navijača.
Uprava kluba prošli je četvrtak organizirala prigodnu proslavu za svoje prvake. Osim večere, vatromet je uljepšao prvo od, nadamo se, brojnih slavlja zadarskih tenisača. Veseli podatak da odlične rezultate ostvaruju mahom domaći mladi igrači ponikli u Zadru, dok su neki klubovi iz Treće lige, želeći se što prije domaći ulaska u viši rang, angažirali i plaćali tenisače iz drugih gradova i klubova.
 


TK Zadar


Registrirani seniori: 9 igrača
Juniori: 15 igrača
Rekreativni tenisači: 80
Polaznici škole tenisa: 80
Treneri: Branko Reljić, Stjepan Popović, Iva Sokač, Alan Stolić
Ulazak u Drugu ligu ostvarili su: Petar Pastuović, Boris Popović, Jure Pupić-Bakrač, Đani Beram, Stipe Svirčić, Toni Petani i Alan Stolić.