Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvorit ćemo frizerski salon “Plavuša”

20.09.2010. 22:00
Otvorit ćemo frizerski salon “Plavuša”


Valentina Zrilić, Katarina Kostović i Roberta Katalinić žele jednog dana otvoriti svoj salon u Zadru, a s obzirom da sve tri imaju plavu kosu, salon će se, kažu, zvati “Plavuša”. Vole šišati i raditi svečane frizure, a poseban im je gušt “iživljavati” se jedna na drugoj i stavljati pramenove


Posjetili smo buduće frizere u Obrtničkoj školi Gojka Matuline na praktičnoj nastavi. Ovi učenici tri godine marljivo uče, vježbaju na glavama lutki i živih modela, šišaju, bojaju, češljaju, sve da bi jednog dana njihova mušterija izašla zadovoljna iz frizerskog salona i u njega se sljedeći put i vratila.
Umjetnost, a ne zanat
Maturantice frizerskog smjera upravo su vježbale raditi trajnu kad smo ih posjetili. Trajnu, kaže njihova stručna učiteljica Branka Travica, mrze raditi.
– To im je najveće tlaka. A i teško je naći žive modele za trajnu, iako se ona na mala vrata vraća u modu. Danas su učenice šišale žive modele i to jako vole. U lipnju smo imali prekrasnu reviju avangardnih frizura ‘Avant-garde’, koje još nazivam i umjetničkim instalacijama. Frizerstvo je i grana umjetnosti, zato mi je drago što djevojke u tome uživaju, govori Travica.
Na toj reviji su učenice sudjelovale dobrovoljno i pokazale da se od kose zaista može napraviti svašta – radile su pleter, šešir, cvijeće, čak i crkvu Sv. Donat, sve od prave kose.
– Oduševilo me što djevojke uživaju u tome. To im je bio izazov. Drugačije je od svakodnevne nastave. Isto tako, povremeno odemo u Dom za odrasle osobe Sv. Frane i Dom za starije i nemoćne Zemunik i napravimo frizure njihovim korisnicima. To je za učenice dobra praksa, posebice zato što uče klasično kratko šišanje, a ujedno je i dobro djelo za korisnike, priča Travica.
Djevojke potvrđuju da jako vole svoje buduće zanimanje.
– Upisala sam ovu školu jer mi je frizerstvo zanimljivo i volim to raditi. Evo, jutros sam šišala, navijala kosu, sad radim modernu trajnu, a najdraže mi je šišati. Htjela bih jednog dana imati svoj salon, frizirati poznate osobe, možda čak i raditi po svijetu, kaže maturantica Katarina Rubelj.
U školu po “make over”
Njene kolegice Valentina Zrilić, Katarina Kostović i Roberta Katalinić imaju nešto drugačije planove. Žele jednog dana otvoriti svoj salon u Zadru, a s obzirom da sve tri imaju plavu kosu, salon će se, kažu, zvati “Plavuša”.
– Volimo šišati i raditi svečane frizure. Poseban nam je gušt ‘iživljavati’ se jedna na drugoj i stavljati si pramenove, kažu ‘plavuše’.
Pramenove će maturantice učiti tek u drugom polugodištu. U prvom razredu uče pranje i feniranje, u drugom trajnu i šišanje, a u trećem bojenje i pramenove. Sve se to uči kroz teorijske stručne predmete, praktičnu nastavu u školi, u velikom, visoko opremljenom školskom frizerskom salonu i kroz praktičnu nastavu u radnom procesu.
Praktičnu nastavu u licenciranim frizerskim salonima učenici imaju od prvog razreda.
Kako kaže školski pedagog Petar Inić, frizeri uče po takozvanom “Jedinstvenom modelu obrazovanja”.
– Uz praktičnu nastavu, imaju obavezni opći obrazovni program gdje uče matematiku, hrvatski, politiku i gospodarstvo i slično; zatim imaju stručno-teorijski dio s tehnologijom frizerstva, poznavanjem materijala, dermatologijom, psihološkom komunikacijom… Imaju i izborne predmete – nauka o čovjeku, ljekovito bilje, tradicijske frizure, vlasuljarstvo, objašnjava Inić.
Kako dodaje, učenici i učitelji imaju i dodatne oblike edukacije.
– Učitelji idu na seminare i slično, a učenici sudjeluju u različitim natjecanjima. Svake godine idemo u Zagreb na natjecanje, a imamo i interno školsko natjecanje. Frizerstvo se onda kombinira s drugim smjerovima u našoj školi, pedikerskim i kozmetičkim. Modeli onda dobiju, kako to danas zovu, ‘make over’. To se obično održava na Dan škole, a učenici u tome uživaju, govori Inić.