Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Branitelji spremni za put u Haag

20.09.2011. 22:00
Branitelji spremni za put u Haag


Tri autobusa hrvatskih branitelja uputit će se u petak iz Zadra u Den Haag. Zajedno s braniteljima iz svih krajeva Hrvatske, ali i s Hrvatima iz dijaspore u subotu će sudjelovati na velikom protestnom skupu nedaleko od Haaškog suda. Organizator skupa Hrvatski kongres i udruga Zavjet ujedinili su sve braniteljske udruge u prosvjedu kojim se želi iskazati razočarenje politički dirigiranim presudama generalima Gotovini, Markaču i zatočenim Hrvatima iz BiH. Posebice se želi istaknuti prosvjed protiv nebulozne ocjene Oluje kao zločinačkog pothvata.
Kako smo obavješteni u HVIDRI Zadar, osim Zadrana, put Den Haaga s otprilike istim brojem autobusa uputit će se branitelji iz Splita, Šibenika, Zagreba, Vukovara te mnogih drugih djelova Hrvatske koji će na haaškom trgu Plein izraziti svoje nezadovoljstvo. Članovi Zajednice Moto klubova Veterani – Croatia (ZMKVC) i njihovi prijatelji iz drugih moto klubova organizirat će čak moto maraton pod nazivom Iron Butt – “Jaši za hrvatske vitezove – 2011.” do Den Haaga. Simbolički, hrvatski branitelji „bikeri” krenut će ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
–   Nakon zajedničkog prosvjeda, ovo je druga i mislim najveća zajednička akcija svih braniteljskih udruga u Zadru. Tamo u dalekom Den Haagu pokazat ćemo što hrvatski branitelji misle o vrijednostima koje su stvorile ovu državu. Pokazat ćemo dostojanstveno cijelom svjetu da su naši generali nepravedno utamničeni i da mi vjerujemo u pravdu i njihovu nevinost, rekao nam je prvi čovjek koordinacije udruga prizašlih iz Domovinskog rata Ante Martinac.
Prosvjedni skup u Den Haagu počinje u subotu u 14 sati.


  ŽUPANIJA DONIRALA 30.000 KUNA


Župan je na današnjem kolegiju donio odluku da se sa 30.000 kuna pomogne Udruzi Zavjet, podružnici Zadarske županije  kao predstavnika zajednice braniteljskih udruga Zadarske županije, koja 24. rujna organizira odlazak u Den Haag na miran prosvjed.
U obrazloženju ove odluke istknuto je da Zadarska županija cijeni značenje ovog mirnog prosvjeda kojim se ukazuje na činjenice da Republika Hrvatska nije utemeljena na zločinu ni etničkom čišćenju te da je Oluja bila legitimna vojna akcija kojom je zaustavljen rat.




  PROFACA ZA GENERALE PLIVA PREKO-ZADAR


Prof. Vice Profaca otplivat će u subotu dionicu Preko-Zadar u znak potpore hrvatskim generalima u Hagu: Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Ujedno, time će završiti manifestacija obilježavanja 50. godina daljinskog plivanja u Hrvatskoj. Start je u Preku u 11 sati, a dolazak na zadarsku rivu očekuje se oko 13 sati.