Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Obnova posljednje srušene crkve u Domovinskom ratu

20.09.2011. 22:00
Obnova posljednje srušene crkve u Domovinskom ratu


Ministarstvo donira 200.000 kuna za obnovu crkve sv. Paškvala u Tinju, posljednje od 34 crkve na području Zadarske nadbiskupije srušene u Domovinskom ratu, a 150.000 kuna za obnovu župne kuće u Pakoštanima


U prostorijama Nadbiskupijskog ordinarijata danas su potpisani ugovori s Karlom Gjurašićem, državnim tajnikom iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, o sufinanciranju obnove župne crkve sv. Paškvala u Tinju i župne kuće u Pakoštanima. Uz Gjurašića i don Milivoja Bolobanića, generalnog vikara Zadarske nadbiskupije, na potpisivanju ugovora su bili i don Mario Sikirić, pakoštanski župnik, Ines Grbić iz Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije, Josip Zubović, načelnik općine Kolan i Zoran Smolić, dožupan Šibensko-kninske županije.
Očuvanje identiteta
Ministarstvo donira 200.000 kuna za obnovu crkve sv. Paškvala u Tinju, posljednje od 34 crkve na području Zadarske nadbiskupije srušene u Domovinskom ratu, a 150.000 kuna za obnovu župne kuće u Pakoštanima. Ostatak će financirati Zadarska nadbiskupija i razni donatori koji uvijek rado pomažu u izgradnji sakralnih objekata.
Kako je rekao Gjurašić, oni su mnogo više od sakralnih objekata.
– Oni su i kulturno dobro, govore o tome tko smo bili, tko jesmo i kamo idemo. Po njima ćemo biti prepoznatljivi na našem europskom putu, oni čuvaju naš identitet. A ako izgubimo svoj identitet, teško ćemo se snaći u velikoj europskoj porodici od 500 milijuna stanovnika, kojoj se uskoro pridružujemo, rekao je Gjurašić.
Na novinarsko pitanje o statusu Crkve u Europskoj uniji i plaćanju PDV-a na donacije, što se navodno spominje u pretpristupnom ugovoru, Gjurašić je odgovorio da ne želi komentirati nešto što još nije objavljeno, ali da ni braniteljima ni Crkvi neće biti oduzeta prava koja su dosad imali.
Kako je rekao Gjurašić, obnovom crkve u Tinju zacijelit će posljednja rana koja se dogodila sakralnim objektima u Zadarskoj nadbiskupiji.
“Izdigli se iznad kampanje”
– Ovo je kraj nečega čega se ne volimo sjećati, ali nikako ne smijemo zaboraviti, a i novi početak u očuvanju sakralnih objekata. Naše Ministarstvo godišnje ulaže 60-70 milijuna kuna u crkve. Sljedeće godine je u planu desetak crkava u Zadarskoj nadbiskupiji dovesti u funkciju, kazao je Gjurašić.
Kako je rekao don Milivoj Bolobanić, Zadarska nadbiskupija je puno toga napravila za obnovu sakralnih objekata, ali uvijek uz pomoć Vlade Republike Hrvatske kroz nadležna ministarstva.
– Na području naše Nadbiskupije, posebice u Bukovici i Ravnim kotarima, stradalo je vjerojatno najviše sakralnih objekata u Domovinskom ratu. Bilo je mnogo paljenja, rušenja i oskvrnjivanja crkava, kapela i župnih kuća. Ali mnogo se i obnovilo, istaknuo je Bolobanić.
Don Mario Sikirić je rekao da se nakon 1800-tih godina više ništa nije radilo na župnoj kući u Pakoštanima.
– Hvala državnom tajniku i Ministarstvu što i u ovo predizborno vrijeme ima razumijevanja za Crkvu. Kampanje su obično vode protiv Crkve i hvala vam što ste se izdigli iznad toga, rekao je Sikirić.
Zubović i Smolić također su zahvalili Ministarstvu regionalnog razvoja na pomoći u važnim projektima.


 ZA ŠETNICU U BENKOVCU 200 TISUĆA KUNA




Karlo Gjurašić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, danas je potpisao ugovor i s benkovačkim gradonačelnikom Brankom Kutijom o sufinanciranju projekta rekonstrukcije Šetališta kneza Branimira u iznosu od 200.000 kuna. Kako stoji u priopćenju Ureda gradonačelnika Grada Benkovca, tom prigodom je Gjurašić kazao da je Ministarstvo regionalnog razvoja projekt uređenja Šetnice prepoznalo kao projekt društvene infrastrukture koji će služiti svim građanima Benkovca i njegovim posjetiteljima. Naglasio je i da se Ministarstvo rado uključuje i pomaže sve projekte koje gradovi kvalitetno pripremaju, s obzirom na to da iz svog proračuna troše preko 85 posto sredstava za razvojne i regionalne projekte.
Gradonačelnik Branko Kutija iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora naglasivši da ovo nije prvi put da Grad Benkovac dobiva sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja, ali i ostalih ministarstava jer Grad priprema kvalitetne projekte.
– Trudimo se da u ovo predeuropsko vrijeme radimo na planiranju i projektnoj dokumentaciji te sugeriramo u kontaktima s onima kojima se družimo da se i oni prihvate tog posla, jer bez obzira na stranačku boju, ako nemate kvalitetne projekte s gotovom dokumentacijom, nitko vam neće za njih dati novac, naglasio je Branko Kutija.
Dodao je još da mu je drago što je isto Ministarstvo dalo sredstva u iznosu od 200.000 kuna Zadarskoj nadbiskupiji za obnovu crkve sv. Paškvala u Tinju koja se nalazi na području Grada Benkovca.