Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prijeti im deložacija, a novog doma nema

20.09.2011. 22:00
Prijeti im deložacija, a novog doma nema


Pijanistica Mirjam Škreblin krajem prošle godine održala je koncert u Arsenalu kako bi ukazala na tešku egzistencijalnu situaciju s kojom se bore ona, njezin suprug i njihovo dvoje djece. Koncert je održan, rijetki su ga posjetili i priča je otišla u zaborav. Danas, deset mjeseci kasnije, Ivica Nekić i Mirjam Škreblin i dalje žive u trošnoj kućici u Smilčiću iz koje im prijeti deložacija.
 Zadarski odvjetnik Marko Marinović preuzeo je njihov slučaj u pokušaju da odgodi deložacija dok Mirjam i Ivica ne pronađu neko sretnije rješenje. Marinović posljednjih godinu dana vrši stalnu prepisku s Ministarstvom obrane i Ministarstvom obnove ne bi li osigurao zemljište prikladno za život i dovoljno blizu zakupljenog poljoprivrednog zemljišta na kojem Nekić prehranjuje svoju obitelj. Ukoliko sve to ne urodi plodom, Marinović im je obećao prepisati dio svoje zemlje. Ali čak i u tom slučaju su potrebni značajni financijski izdaci za dovođenje struje, vode i kanalizacije, kao i rješavanje papirologije, za što ova obitelj nema novca, objašnjava Marinović.
– Čovjek se nalazi pred deložacijom, pisani otkaz mu je već dan i oni nemaju gdje. I dalje im želim dati zemljište na kojem bi Mirjam, Ivica i njihova djeca mogli započeti zajednički život, ali samo kao zadnju opciju, ukoliko u potpunosti zakažu državne institucije. Na toj zemlji je potrebno riješiti vlasničke odnose, dovesti struju, vodu i kanalizaciju i to neće tako lako ići. Želimo da Ivici Nekiću država osigura zemljište, a za što postoje dvije osnove – kao vojnom invalidu te na osnovi toga što je Mirjam Škreblin doseljenica te uživa povlastice iz posebne državne skrbi. Međutim, u ovom trenutku sve se jako zakompliciralo. Ivici se trenutačno nude neke lokacije u zaleđu koje on ne može prihvatiti jer se nalazi u zakupu zemljišta u Smilčiću koje obrađuje i tako skrbi za obitelj, pojašnjava Marinović. Marinović trenutačno vodi postupke u dva pravca; u pravcu posebne državne skrbi te u pravcu vojnih struktura.
– Ivici Nekiću, osobi s invaliditetom, koji je sudjelovao u ratu pripada stambeno zbrinjavanje, no kako ga je njegov otac 1996. godine bez njegovog pristanka prijavio kao petog člana domaćinstva za obnovu njihove obiteljske kuće u Jasenicama, on se nalazi na listi osoba koje imaju obnovljenu kuću. Čak su mu i kazali kako će ga maknuti s te liste, no jedino ako vrati četrnaest, petnaest tisuća kuna koliko je potrošeno za obnovu te kuće u Jasenicama. Sada se postavlja pitanje je li ona stvarno obnovljena na temelju njegove osobe? Naime, tu kuću u Jasenicama naslijedila su ostala braća i majka, ali ne i on. No, zahtjev njegovog oca postoji, kazuje Marinović, ističući kako se obitelj nalazi u teškim uvjetima, ne samo zimi, nego i inače.
– To nije život za čovjeka. Ne znam kako se može prelaziti preko takvih stvari. To je nepravda i ne znam što da vam kažem. Ali ovo što ja nudim uvijek stoji, no za njega mi to izgleda nerealno, jer treba izvesti papirologiju i to košta, a i pitanje je koliko mu ta zemlja odgovara, jer nije u blizini zemljišta koje obrađuje. No, to je krajnji ishod ako državne strukture potpuno zakažu. Ipak, nadam se da će se shvatiti kako se tom čovjeku čini velika nepravda, zaključuje Marinović koji će, kaže, u međuvremenu nastojati što više “otegnuti” postupak deložacije.
– Uvažavam potrebe vlasnika, no želim pružiti čovjeku šansu da mu putem legalnih postupaka uspijemo osigurati egzistenciju. Zadnji dopis vezano za deložaciju bio je početkom ove godine i na to sam odgovorio da oni ne mogu izaći iz kuće. Sada vjerojatno slijedi tužba putem suda koju će dobiti vlasnik kuće nakon čega oni mogu jedino pod šator. Ipak, osim ako ne bude sluha u državnoj upravi, skoro rješenje vezano za dodjeljivanje odgovarajućeg zemljišta ne očekujem. A može se, jer postoje tereni koji imaju riješenu infrastrukturu, a poznajem i ljude koji bi mu pomogli u izgradnji kuće, kaže Marinović.
U međuvremenu prepiska s institucijama traje, a zima obitelji Nekić još jednom kuca na vrata.