Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Šorona, sretan 103. rođendan!

20.09.2011. 22:00
Šorona, sretan 103. rođendan!


Zorka Rados, poznata kao Šorona, proslavila je 103. rođendan. Rođendansku zabavu je organizirala obitelj Snježane Vukić, unuke njezinog brata, s kojom teta Šorona živi na Bokanjcu. Skupila se brojna obitelj, a sve su s pjesmom začinili članovi KUD-a Bleke i konji s Bokanjca.
Iako već neko vrijeme živi drugo  stoljeće svoga života, ova starica je vrlo aktivna i još uvijek mobilna. Strastvena je navijačica hrvatske reprezentacije, voli Jadranku Kosor i još uvijek ide glasovati. Koja je tajna njezine dugovječnosti i dobrog zdravlja, teško je reći, ali kako kaže Snježana,teta Šorona je uvijek bila umjerena u svemu što je radila.
– Jako je skromna, materijalno joj ništa ne znači, umjerena je u jelu i piću, uvijek optimistična i radosna. Dobra je zdravlja, odlično vidi, samo ju je sluh malo napustio. Jako je bistra. Svaki dan krunicu moli, rekla je Snježana.
Teta Šorona je bila odgajateljica u vrtiću, „bidela”, kako se onda to zvalo. Dva puta se udavala, i dva puta ostala udovica. Nema djece, a imala je, kažu, ispunjen život. I u poznim godinama, okružuje je brojna obitelj, uglavnom unuci i praunuci njezinog brata. Svatko od njih ima neku svoju priču s tetom Šoronom.
–  Tridesetih godina, u doba Italije živjelo je nas 14 u istoj kući, sve ženske samo jedan muški. Teta Šorona je tada bila neudata. U malom prostrou smo se i svađali i slagali, iz jedne zdjele jeli, zajedno pivali…, ispričala je njena nećakinja, Nela Predovan.
Sa svojom starom slikom, na kojoj drži jedan od prvih telefona u Zadru, teta Šorona je spremno pozirala pred našim fotoaparatom. Na kraju nas je ispratila, poželjela svako dobro i vratila se na svoju zabavu, a mi se nadamo pozivu na rođendan i dogodine.