Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vježbe za zdravlje – harmonija duha i tijela

20.09.2011. 22:00
Vježbe za zdravlje – harmonija duha i tijela


Vježbati se može utorkom i četvrtkom od 18.30 do 19.30 sati u hangaru Aikido kluba Zadar


Stoj kao planina, kreći se kao rijeka – ova je rečenica dio kineske kulturne baštine i tradicije borilačkih vještina, a upotrebljava se kako bi se objasnio smisao tai či čuana, drevne kineske vještine za relaksaciju te očuvanje zdravlja i vitalnosti.
Aikido klub Zadar, u kojem već 20 godina djeluje i tai či čuan sekcija, ponovno organizira jesensku školu tai či čuana, odnosno redovne treninge ove vještine za duh i tijelo. Svi bivši polaznici i novi zainteresirani za vježbanje mogu početi vježbati, bez obzira na spol ili dob, dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom od 18.30 do 19.30 sati) u hangaru Aikido kluba Zadar u okviru Sportskog centra Franko Lisica (iznad Glazbene i Medicinske škole).
– U tai či čuanu postoji nekoliko stilova i mi počinjemo uglavnom s yang stilom, gdje vježbamo kraću formu sastavljenu od pojedinačnih ‘slika’ usklađenih pokreta tijela i usmjerene pažnje, a svaka slika ima i svoje kinesko ime i podsjeća na prirodu, poput ‘vraćanja tigra na planinu’, ‘hvatanja vrapca za rep’, ‘ždrala koji širi krila’, ‘udice’ i slično, kaže instruktorica Vesna Vertovšek.
Na početku se uči sastavljanje tih elemenata u formi što traje pet do deset minuta, ovisno o brzini izvođenja pokreta. Održavanje snage i vitalnosti odvija se kroz pokret gdje se oslobađanjem od svakodnevnih, ali i dugotrajno nakupljenih napetosti uspostavlja prirodni tijek vitalne energije u organizmu. U treningu se “izoštrava” um koji usklađuje pokrete i pojačava budnost što čovjeka čini staloženijim i sabranijim, ističe Vertovšek.
 U jesenskoj školi s voditeljicom Vesnom Vertovšek vježbat će se tai či forma – sustav laganih i smišljenih pokreta koji opuštaju tijelo, pravilno disanje, držanje kralježnice i harmonično istezanje mišića, zglobova i cijelog tijela. Tai či čuan ima svoje rekreacijske i relaksacijske aspekte, ali je i tradicionalna borilačka vještina, a polaznici će naučiti i energetske či gong vježbe te upoznati rad s kineskim či gong vretenom. Dodatne informacije zainteresirani mogu dobiti na telefon 091 512 65 87.