Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

USKOK podigao novu optužnicu protiv Slavka Šare

Autor: Suzana Bandić

20.09.2012. 22:00
USKOK podigao novu optužnicu protiv Slavka Šare

Foto: Velimir BRKIĆ



Bivšeg galovačkog načelnika Slavka Šaru i osmoricu njegovih suradnika i poslovnih partnera USKOK je optužio za niz malverzacija u Općini Galovac za vrijeme njegova mandata
USKOK je u utorak podigao još jednu optužnicu protiv Slavka Šare, bivšeg HSS-ova načelnika Općine Galovac te  osmorice njegovih bliskih suradnika i poslovnih partnera.
Nakon provedene istrage podignuta je optužnica pred Županijskim sudom u Splitu protiv S. Š. (1953.), M. R. (1983.), Z. Š. (1970.), S. M. (1967.), E. I. (1970.), F. N. (1980.), P. B. (1971.), B. K. (1965.) i M. V. (1984.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, stoji na službenoj internetskoj stranici USKOK-a.
 Nadalje je pojašnjeno kako se optužnicom Šare tereti da je od 20. srpnja 2007. do 16. srpnja 2009. godine u Galovcu i Zadru, kao načelnik Općine, sukladno dogovoru i na traženje Enerka Ivkovića, vlasnika obrta, u namjeri da mu pribavi imovinsku korist ishodio kredit u iznosu od 350 tisuća kuna. Nakon usmenog dogovora Šare je prema navodima optužnice, taj ugovor potpisao kao jamac i ovjerio ga službenim pečatom Općine, iako je znao da postupa protivno Zakonu o proračunu i Pravilniku o postupku zaduživanja jedinica lokalne i područne samouprave. Šare je u probleme upao jer Ivković nije vraćao kredit po dogovoru s njim, pa se banka u ovršnom postupku naplatila s računa Općine Galovac kao jamca  plaćanja. Uskočki istražitelji stoga su zaključili kako je Ivković na taj način sebi pribavio najmanje 350 tisuća kuna i ujedno za toliko oštetio Općinu Galovac.
No, osim navedenog, Šare se zajedno s njegovim suradnicima, tajnicom Općine, donačelnikom i dvoje vijećnika, tereti da je tijekom 2009. do sredine 2010. godine, u više navrata, sačinjavanjem fiktivnih putnih naloga, neosnovanim terećenjem materijalnih sredstava i prisvajanjem novca iz blagajne Općine, oštetio Općinu Galovac za iznos od najmanje 292.716 kuna.
Dok USKOK podiže novu optužnicu protiv Šare i osmorice njegovih suradnika, na Županijskom sudu u Splitu u tijeku im je suđenje zbog sličnih kaznenih djela koja se odnose na vremensko razdoblje od nekoliko godina ranije, a za koja su optuženi 18. prosinca prije dvije godine. Šari se sudilo zbog malverzacija s putnim nalozima i isplatama s računa Općine i na zadarskom Županijskom sudu pred sutkinjom Enkom Moković, no taj je postupak okončan prošle jeseni i to oslobađajućom presudom za Šaru te dvojicu njegovih suradnika.