Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ražanac u minusu od pola milijuna kuna!

20.09.2013. 22:00
Ražanac u minusu od pola milijuna kuna!


Aktualni sat kojim je počela sjednica ražanačkog Općinskog vijeća bio je ispunjen vijećničkim pitanjima, gdje su po postavljenim upitima te traženju pojašnjenja prednjačili vijećnici oporbenog HDZ-a Božo Čolak, Nenad Kožul i Predrag Dušević. Na njih su pored općinskog načelnika Nikole Miletića Nikude (NZ) odgovarali predsjednik Vijeća Nediljko Jović (HSP AS) i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan. Sjednici je od trinaest nazočilo dvanaest vijećnika.
Odsutan je zbog bolesti bio vijećnik iz redova vladajućeg (HSP AS) Jure Matak što je u kasnijem tijeku sjednice za vladajuće bilo presudno, jer im niti jedna odluka ili prijedlog nisu prošli.
Nezadovoljan onim što je čuo zu raspravi o proračunu, prvi se za raspravu javio Božo Čolak (HDZ) kazavši da vidi kako se je Općina zadužila u velikim iznosima kod OTP banke što po njemu neće završiti dobro.
– Na prošloj sam sjednici pitao kako, na koji način i putem kojeg natječaja su se provodili poslovi asfaltiranja, nasipanja riva i radova na poljskim putovima u predizborno vrijeme putem izvođača koji nemaju ugovor s Općinom, koliko je sve to koštalo i na koji ste to način platili. Ako mi se jasno i transparentno ne odgovori, tražit ću putem USKOK-a navedene podatke, rekao je Čolak. Vijećnik Nenad Kožul (HDZ) je rekao kako je smiješno da tvrtke koje su godinama dužne Općini izvode radove za istu.
– Rashodi nam samo rastu, isplaćuju se redovito plaće zaposlenicima, osobna se auta koriste u službene svrhe uz masne naknade, troši se na reprezentaciju, mobitele i tome slično. Još je pogubnije to što će bivši načelnik, a sada donačelnik, od 1. prosinca ove godine, kad se skine s državne i sjedne na općinsku plaću, Općinu godišnje stajati 120.000 kuna.
Odgovarajući na iznesene primjedbe i kritike vijećnika općinski načelnik Nikola Miletić Nikuda je rekao kako je prije par dana s Geodetskim zavodom iz Rijeke dogovoreno prolongiranje duga za katastarsku izmjeru i kako je dobiven poček od dva mjeseca te kako će se dug vratiti u šest mjesečnih rata.
– Gospodo, naša je općinska blagajna trenutačno u minusu od pola milijuna kuna, a dozvoljeni nam je minus do 800.000 kuna. Mi od građana i privrednih subjekata ovog trena potražujemo papirnatog novca u iznosu od 9,5 milijuna kuna. Nećemo moći sve naplatiti jer dosta je toga nažalost otišlo u zastaru. Nadam se kako ćemo od komunalne naknade naplatiti 1,7 milijuna kuna, a od legalizacije 2 milijuna kuna. Vjerujem kako ćemo se uskoro izvući iz ove krize. Gospodine Čolak, o tome kako se je trošio novac u predizborno vrijeme kada ja još nisam bio na mjestu načelnika, za narednu sjednicu pripremit ćemo pismeno izvješće, rekao je načelnik Miletić.
Predsjednik Nediljko Jović ponudio je vijećnicima na usvajanje polugodišnjeg proračuna. Za njega su glasovala šestorica vijećnika vladajućeg HSP-a AS dok su petorica vijećnika HDZ-a te vijećnik SDP-a bili protiv tako da navedeno izvješće nije dobilo zeleno svjetlo.