Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bez “nagaznih mina” i s više psećih javnih površina

20.09.2016. 22:00
Bez “nagaznih mina” i s više psećih javnih površina


Zanimljivim predavanjima započinje projekt “Gospodin pas”. Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari nositelj je tog projekta koji je financiran u sklopu Javnog natječaja za predlaganje programa ili projekta udruga i prirode na području grada Zadra za 2016. godinu iz Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša.
Cilj projekta “Gospodin pas” je podizanje svijesti i edukacija vlasnika pasa i lokalne vlasti o važnosti pravilnog postupanja s psećim izmetom za okoliš, zdravlje ljudi, ali i njihovih kućnih ljubimaca. Dok se s jedne strane često ističe problem psećih “nagaznih mina” na javnim površinama (parkovima, šetnicama, plažama) grada Zadra s druge strane vlasnici pasa žale se kako u gradu ne postoji nikakav pseći park ili mjesto na kojem mogu slobodno istrčavati svoje ljubimce.
Prema informacijama predstavnika lokalne vlasti, 90-ih godina postojalo je nekoliko kanti za pseći izmet, koje su građani uništili, pa još uvijek postoji nevjerica oko postavljanja novih kanti i njihovog mogućeg uništavanja.
Budući da su kante za pseći izmet neophodne za pravilno zbrinjavanje psećeg otpada smatramo da je vrijeme da se ovaj problem ponovo razmotri. U svrhu ispunjenja tog cilja provest će se predavanja i istraživanje kojima će se ispitati mišljenje građana.
Projektom se žele zamijeniti znakovi zabrane za pse s adekvatnim kantama za zbrinjavanje psećeg izmeta što bi rezultiralo s više “dog friendly” javnih površina čistih od psećih “nagaznih mina” na zadovoljstvo građana grada Zadra, turista i vlasnika pasa. Vlasnicima pasa na ovaj način želi se omogućiti bezbrižna šetnja njihovih ljubimaca, kao i pristup posebno označenim javnim površinama za pse koji istovremeno omogućuju i komunalni standard koji će zadovoljiti i ostale građane.
Organizatori upućuju poziv na zanimljiva predavanja koja će se održati sutra 22 rujna u 17.30 sati u prostorijama udruge, Šibenska 4c Bili brig.
U spomenuto vrijeme je predstavljanje projekta i upoznavanje građana s njegovim ciljevima, a predstavljačica je Marta Pintur, voditeljica projekta i dopredsjednica Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.
“Pas u urbanoj sredini” je predavanje koje će u 17.50 sati održati Branko Šare, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza dok je u 18.30 sati predavanje Marije Plenković “Važnost zbrinjavanja psećeg izmeta za zaštitu okoliša, zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca”.