Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pazite na prvašiće u prometu! (FOTOGALERIJA)

20.09.2016. 22:00
Pazite na prvašiće u prometu! (FOTOGALERIJA)


Ovo je još jedna u nizu akcija koje zajedno organiziramo Hrvatski autoklub, PU zadarska i mi, Grad Zadar. Riječ je o akciji – Sigurno i vješto u prometu, a ovdje danas na Forumu su nam se pridružile četiri osnovne škole Šime Budinića, Petra Preradovića, Zadarski otoci i Stanovi, ukupno više od 200 malih učenika. Cilj nam je naučiti i one najmanje kako se treba pravilno kretati u prometu i kako sigurno prijeći put od kuće do škole i nazad – rekla je Andreja Baraba pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra.
Živo i veselo bilo je jučer prijepodne na Forumu. Djeca su imala mogućnost na za to predviđenom improviziranom poligonu, voziti bicikl. Osim toga, djeca su na dar dobila i edukativne knjižice, odnosno HAK-ove brošure primjerene mlađim uzrastima u kojima se uz savjete, poruke i simpatične crteže i ilustracije savjetuje kako se pravilno i sigurno ponašati u prometu, a dijelili su se i fluorescentni, mali ruksaci i prsluci.
– Na samom početku svake nastavne godine, obiđemo sve osnovne škole na području grada i održimo predavanja i edukativne radionice – Sigurno u školu s HAK-om. Posebnu pažnju posvećujemo malim prvašima i njihovim roditeljima – dodala je Jasmina Pavić iz zadarskog Autokluba.
No, akcija nije namijenjena samo djeci, već i vozačima.
Ova je akcija zapravo s vremenom postala neizbježna i tradicionalna jer je vezana uz svaki početak nove školske godine i namijenjena je djeci u dobi od pet do osam godina, njihovim roditeljima, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.
– Akcijom se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez u prometu jer se svake godine početkom rujna, kada počinje nova školska godina u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu. Veliki broj tih “novih sudionika u prometu” prvi se put pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost – naglasila je Andreja Baraba.
Prometno-edukativna akcija Sigurno u školu s HAK-om, organizira se u svim većim gradovima u Republici Hrvatskoj neposredno prije početka i u prvom tjednu nove školske godine.