Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Počeli kaljski kapitalni projekti vrijedni 1,8 milijuna kuna

20.09.2016. 22:00
Počeli kaljski kapitalni projekti vrijedni 1,8 milijuna kuna


Započeli su radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u uvali Mala Lamjana u Kalima. Investitor je Općina Kali, a izvođač radova je Kali gradnja d.o.o. iz Kali. Radovi na postavljanju cjevovoda u duljini od 480 metara izvode se na dijelu obalne prometnice koji vodi od početka uvale do glavnog lukobrana mjesne lučice u Maloj Lamjani. S obzirom na to da se radi o dijelu županijske ceste LC-63100, promet će narednih mjesec dana u Maloj Lamjani biti otežan. Radovi u Maloj Lamjani vrijedni su oko 480 tisuća kuna s PDV.
– Nakon završetka radova u Lamjani, bageri izvođača radova tvrtke Kali gradnja premjestit će se na drugu lokaciju – državnu cestu DC110, također radi izgradnje vodovodne mreže. Vrijednost radova na vodovodnoj mreži na Otočkoj cesti (DC110) u Kalima iznosi oko 600 tisuća kuna. Javna nabava za radove na vodovodu u Maloj Lamjani i Otočkoj cesti, vrijedna ukupno nešto više od milijun kuna, provedena je elektronski u travnju ove godine, dounajemo od Petra Kolege, stručnog suradnika u Općini Kali.
Naime, radovi na vodovodu u Maloj Lamjani i dionici Otočke ceste koja prolazi kroz Kali dio su istog, velikog projekta vodovodizacije za naselje Kali iz kraja 80-ih. Građevinska dozvola izdana je još 1988. godine, a projekt vodovodizacije se kontinuirano provodio još od 90-ih godina, pa sve do danas. Mala Lamjana i Otočka cesta su posljednje, još neizgrađene dionice tog projekta koji je obuhvaćao izgradnju 15 kilometara vodovodne mreže kroz Kali.
Dionica Otočke ceste i uvala Mala Lamjana su posljednji dijelovi naselja koji nemaju riješenu vodoopskrbu pitkom vodom, a njihovo povezivanje na glavni sustav važno je i zbog stalnih stanovnika i zbog daljnjeg turističkog razvoja tih dijelova naselja.
Kako navode u Općini Kali, izgradnja vodovodne mreže financira se iz Fonda za kapitalne projekate od interesa za razvoj otoka iz dijela poreza na dohodak. Sada je taj fond u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ranije je njime upravljao HBOR. Sredstva ostvarena od poreza na dohodak na području općine odnosno grada na otoku u visini od 16% uplaćuju se na račun državnog proračuna i koriste za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka.
Projektom “Izgradnja sekundarne vodovodne mreže u naselju Kali” planirana je izgradnja sekundarne vodovodne mreže za opskrbu pitkom vodom na dvjema dionicama u naselju Kali: – ogranak VII. Otočka cesta (dionica državne ceste DC110) i ogranak VIII. Put Male luke (dionica lokalne ceste LC63100).
Procjena je kako je danas oko 80% naseljenog dijela Kali pokriveno vodoopskrbnom mrežom, a glavnim cjevovodom iz smjera Zadra dolazi pitka voda Zrmanje.