Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svečano otvorene nove prostorije KUU Vicko Zmajević

20.09.2016. 22:00
Svečano otvorene nove prostorije KUU Vicko Zmajević


Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta otvorio je jučer u Arbanasima prostorije Kulturno umjetničke udruge Vicko Zmajević. No o samoj udruzi govorila je njena predsjednica Maksimilana Barančić. Ona je istaknula kako se je neadekvatan prostor pored brijačnice na Trgu Gospe Loretske dodijeljen još 2014. godine zahvaljujući gradu Zadru, a osobito gradonačelniku Kalmeti, konačno uspjelo privesti svojoj svrsi.
– Naša je udruga osnovana u cilju očuvanja, promicanja, razvitka, valorizacije i unapređenja kulturne baštine, te kulturno-umjetničkog stvaralaštva u Arbanasima. Posebnu pozornost dajemo i davat ćemo očuvanju prepoznatljivih obilježja arbanaškog identiteta, rekla je Barančić.
Udruga Vicko Zmajević je dosad koristila prostor u župnom uredu Gospe Loretske, kao i Gradsku knjižnicu Zadar – ogranak Arbanasi za održavanje tečaja arbanaškoga govora i to od travnja 2015. do ove godine.
– Naša udruga je priznata i na međunarodnoj razini. sudjelujemo na predavanjima o arbanaškome govoru, prošlo ljeto na međunarodnom seminaru iz albanske književnosti, kulture i jezika u Prištini, a također i ovo ljeto također u Prištini gdje nas je pozvalo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Kosovo. Posjetili smo Skadar, a na povratku smo se zaustavili u Tirani. Održala sam predavanje na Filološkom fakultetu, a tema je bila Arbanasi i njihovo ovladavanje hrvatskim jezikom, nastavila je predsjednica ove udruge, koja je najavila i nastavak s tečaja arbanaškog jezika već 5. listopada.
Otvorenju prostorija nazočio je i pomoćnik Ministarstva dijaspore Republike Kosova Đevat Huljaja, predsjednik Udruge albanske zajednice Kastrioti Prekpalaj, zadarski župan Stipe Zrilić i saborska zastupnica Grozdana Perić.