Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povijest po Blažičku

Autor: Mario Padelin

20.10.2009. 22:00


POSTOLARI U GARAŽI
Konačno malo odmora za umorne uši i oči ljubitelja dobre domaće glazbe, naviklih na kvazidalmatinske šlagere i “novokomponovane” gluposti. Postolar Tripper je nastupio u HRT-ovoj “Garaži” i po svemu pokazao da je u samom vrhu domaće scene. Naime, nije to samo dobra zafrkancija na račun bodulskog i vlaškog izričaja našeg kraja, već i kompletna muzička slika jednog pravog r&r sastava. Osobito me se dojmila uigranost cijelog banda koji je tijekom cijelog nastupa zvučao odlično. Posebno je efektna ritam sekcija s dominantnim basom, a da i ne spominjem nenametljivu a funkcionalnu gitaru. Osim toga, cijelokupna zvučna slika nije ugušila vokale što je jako važno za ovakvu vrstu glazbe gdje su riječi bitna komponenta, a osobito u meni omiljenoj “Jučer smo bili na rubu ponora, a danas smo korak naprijed”. Izvrsno!
BILIĆ OSTAJE
Eto i jedna dobra vijest u moru loših, vezanih, naravno, za nogomet. Bilić će ipak ostati na kormilu jedinog što valja u našem nogometu, a to je, naravno, reprezentacija. Pa što, ako je u zadnji čas ispao iz trke za svjetsko prvenstvo. U zadnjih nam je nekoliko godina pružio toliko radosti da se zbog jednog neuspjeha ne treba gubiti vjera u njegovu stručnost. Osim toga, da je on otišao, tko bi preuzeo tu ulogu? Koji su to veliki treneri koje imamo? Možda oni koji se već 15 godina samo sele iz jednog domaćeg kluba u drugi, bez ikakvih rezultata i uspjeha? Sreća je što Bilić sa svojom ekipom uopće i želi ostati na toj dužnosti.
VAŽNO JE DA NE KASNIMO
U emisiji “Reporteri”, ove smo subote mogli gledati o tome kako se trguje romskom djecom u svrhu prosjačenja i kriminala. To u stvari nisam gledao jer sam stigao tek na pola emisije, onda kada su naši temu komentirali. Po običaju tu je bila, mislim, javna pravobraniteljica za djecu, gđa Jelavić koja nam je rekla da (citiram) -“djeci možemo pomoći, tako da im pomognemo.” Ako zanemarimo tu malu jezičnu vratolomiju, moramo obratiti pažnju na jedan kuriozitet. Ona kaže da “misli” da sve to organiziraju odrasli. To je kao da policija u javnosti kaže da “misli” kako su neku krađu izveli lopovi, ili da “misli” kako je ubojstvo izveo neki ubojica. Uz sve to, pušten je kratki film o malim prosjacima u Zagrebu, u kojem ženski glas patetično priča nešto o tome kako “oni pružaju ručicu koja često ostane prazna” i kako “kucaju na prozorska stakla automobila koja se često ne otvore”, čime direktno oponira javnoj pravobraniteljici koja kaže kako je veliko pitanje treba li uopće davati milostinju takvoj djeci. Istu sam tu priču slušao prije dvadesetak godina još za vijeme bivše države, što znači da do dana današnjeg po tom pitanju ništa nismo napravili i da se nismo pomaknuli ni za milimetar, iako smo sve ove godine znali o čemu se radi.
DIREKT U GLAVU
E, ovo zbilja nisam očekivao. Na kraju subotnjeg dnevnika pojavi se Blažičko i direktno u glavu “Dosta nam je idiota koji nas sramote i dosta nam je divljaštva i budala”. Pri tome se malo zanio po pitanju brojki pa smo u par minuta čuli da se radi o “sto budala; tisuću budala; šaci budala.” Moram priznati da sam se šokirao da je netko tako otvoreno, u glavnim vijestima rekao što misli, samo što sada može očekivati da ga se proglasi komunjarom, jugonostalgičarom i ostalim lijepim imenima kojima se časte ovakvi koji kažu nešto što se ne uklapa u sklop (znate kakav sklop). A kada smo već kod politike, Blažičko kaže: “Dosta nam je ustaša i partizana 60 godina od kraja rata.” To je vjerojatno vezano za ovaj zadnji incident na utakmici sa Srbijom, ali ako su ovi što su vikali “ubij Srbina” nekakve “ustaše”, koji su to onda “partizani” u ovoj priči? Nije 1944. i nismo igrali s ekipom boraca skupljenih iz jedinica NOV-a (hm, to se onomad zvalo NK Hajduk), već s državom Srbijom pa je očigledno da je Blažo malo pomiješao partizane i četnike. Bio je uzbuđen.
LEGENDA MILAN NA NOVOJ TV
Eto, konačno Vidoviti Milan i na našim televizijama i to konkretno na Novoj tv. U Zadarskom listu smo još proljetos prvi pisali o ovom legendarnom zafrkantu koji svojim predviđanjima i savjetima izaziva salve smijeha, a sada ga možemo gledati i direktno. Na ovom prvom gledanju je bio donekle suzdržan pa nije bilo bisera tipa: “Ispred zgrade imate betonsku kocku u kojoj je zazidan jedan Pinocchio kojeg ćete maljem izvaditi i oživjeti umjetnim disanjem i vaša će se želja ispuniti”, ali s vremenom će doći i na to. Prije neki dan sam ga gledao na OBN-u kako na Pagu govori o izvanzemaljcima. Muški se zovu izvanzemaljci, a ženske izvanzemaljke jer su oni izvan zemlje. Imaju samo dva prezimena Kćeritata i Sinitata, ovisno o tome ima li tata kći ili sina. Pokazao nam je i maloga svemirca u obliku maloga zelenog plišanog žapca i sve što uz to ide, saznali smo da je on živio još u vrijeme faraona, tj. da je i sam bio faraon po imanu Milanicus Tartonicus a žena mu je bila Kleopatra. Sve razumijem – samo jedno ne. Kako uspijevaju ostati ozbiljni dok to snimaju?