Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Silađinov spomenik iz kamene obale

Autor: Siniša Klarica

20.10.2009. 22:00
Silađinov spomenik iz kamene obale

Foto: Vedran SITNICA



Silađinov spomenik je monolit izrastao iz kamene obale mora, smješten u samom dnu uvale Jazine. Natpis DOMOVINI uklesan je u kameno podnožje kao spomen na sve one koji su svoje živote utkali u obranu Domovine
Jučer je u VIP salonu dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku postavljena izložba radova prispjelih na Natječaj za izradu idejnog rješenje spomenika Pobjedi u Domovinskom ratu kojeg je organizirao Grad Zadar.
Građani će tako do četvrtka 22. listopada 2009. moći razgledati sva 34 rješenja. Kao što je poznato, na natječaju je pobijedio zagrebački arhitekt Branko Silađin. Drugoplasirani je bio rad splitskog kipara Nevena Bilića, a treću nagradu dobio je zadarski arhitekt Ivan Kujundžić, inače suradnik poznatog zadarskog arhitekta Nikole Bašića. Silađin je i osvojio 120 tisuća kuna, Bilić 80, a Kujundžić 60 tisuća kuna. Silađinov spomenik je zapravo monolit izrastao iz kamene obale mora, smješten u samom dnu uvale Jazine.
„Napravljen je od poliranog čelika što simbolizira neuništivost naroda ovog kraja, ali i hvatanje svake zrake svjetla, simbolizira isto tako neuništiv optimizam i život. Natpis DOMOVINI uklesan je u kameno podnožje kao spomen na sve one koji su svoje živote utkali u obranu Domovine i sve one koji su je stvarali, stoji u pismenom obrazloženju Silađinovog idejnog rješenja.
Izložba će biti otvorena danas i sutra od 9 do 19 sati kada će se održati razgovor s članovima ocjenjivačkog suda kojem je predsjedao zadarski arhitekt Ante Uglešić.