Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biograd će biti nautički centar tijekom cijele godine

20.10.2010. 22:00
Biograd će biti nautički centar tijekom cijele godine


Direktor Biograd Boat Showa Milan Šangulin rekao je da je sajam definitivno najveći na istočnoj obali Jadrana, a da je samo s austrijskog tržišta predbilježeno 700 dolazaka posjetitelja koji će do nedjelje uživati u ovoj izuzetnoj sajamskoj priredbi
Gradonačelnik Biograda Na Moru Ivan Knez otvorio je danas u Marini Kornati 12. po redu Biograd Boat Show. Riječ je o najvećem nautičkom sajmu ove godine u Hrvatskoj s 230 plovila te više od 185 izlagača. Sve nazočne pozdravio je predsjednik uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević, koji je istaknuo da je nautika u Hrvatskoj stara onoliko koliko je stara u Biogradu na Moru.
Davne 1975. godine Ilirija. izgradila je prvu nautičku marinu na Jadranu i nabavila prvu vlastitu čarter flotu od preko 40 prestižnih Elanovih plovila. Od tog razdoblja do danas Biograd na Moru, kaže Ražnjević, je postao centar nautičkog turizma kojeg godišnje posjeti preko 50.000 nautičara iz cijelog svijeta.
– O značaju nautike za grad Biograd dovoljno govori podatak da je davne 1975. godine u Biogradu bilo registrirano tek 50-ak plovila, koja su bila smještena u biogradskoj lučici, dok 35 godina kasnije odnosno 2010. godine govorimo o gotovo 1.500 plovila smještenih na vezu u biogradskim lukama i lučicama, što je čak za 30 puta više. Isto tako, 1975. godine evidentirano je tek nešto više od 1.000 nautičara u Biogradu, dok će ove godine preko 50.000 nautičara posjetiti naš grad, rekao je na početku Ražnjević.
Centar nautičkog turizma
Danas je svaki treći gost u Biogradu na Moru nautičar, a od gotovo 150.000 nautičara koji posjete Zadarsku županiju jedna trećina dolazi marinu Kornati. O značaju same marine dovoljno govori i činjenica da 50.000 nautičara koji marinu Kornati godišnje posjete čine 8 posto ukupnog broja nautičara u Hrvatskoj. To omogućuje Biogardu da preko cijele godine bude centar nautičkog turizma čemu već godinama teže mnogo veće i razvijenije turističke destinacije na našoj obali.
– Podsjetimo da je u prvih devet mjeseci ove 2010. godine unatoč otežanim uvjetima poslovanja broj nautičara u Biogradu porastao za 5 posto a noćenja preko 18 posto, odnosno ukupno je bilo 46.182 gostiju nautičara koji su ostvarili 233.968 noćenja od čega je marina Kornati ostvarila 95 posto svih evidentiranih noćenja, rekao je Ražnjević, ističući da je Marina Kornati zapravo pravi regatni centar.
Godišnje se u marini Kornati i njenom akvatoriju organizira preko 40 regata na kojim sudjeluje preko 10.000 jedriličara kao i brojna državna prvenstva različitih klasa.
Događanja uz sajam
Posebnu zahvalu Ražnjević i direktor Boat Showa Milan Šangulin su uputili Gradu Biogradu, koji se od prošle godine aktivno uključio u realizaciju Nautičkog sajma Biograd, što je hrvatski naslov za Biograd Boat Show. Što više, popratnim manifestacijama, kao što su Festival tradicionalnih autohtonih proizvoda, Grad Biograd zapravo je suorganizator ove značajne manifestacije.
Nazočne goste pozdravili su načelnik uprave za zaštitu plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Mirko Valda i načelnica sektora nautičkog turizma Ministarstva turizma RH Ana Ilijić. Također, nazočnima se obratio i zamjenik zadarskog župana Đani Bunja, koji je istaknuo da je unatoč recesiji, nautički turizam ove godine zabilježio 90.000 dolazaka i 800.000 noćenja. S 33 koncesionirana sidrišta, Zadarska županija je prva u RH.
Direktor BBS-a Milan Šangulin na kraju je dodao da je sajam definitivno najveći na istočnoj obali Jadrana, a da je samo s austrijskog tržišta predbilježeno 700 dolazaka posjetitelja koji će do nedjelje uživati u ovoj izuzetnoj sajamskoj priredbi.


 IZAĆI IZ MARINE


Cilj Biograd Boat Showa je jednog dana prerasti sadašnje okvire marine Kornati, i u ovu manifestaciju uključiti sve gospodarske i turističke segmente Biograda, koji bi time bili domaćini više od 300 izlagača i 300 plovila. Na taj način marina Koranti mogla bi se, protežući se cijelom biogradskom rivom, povezati s hotelskom lučicom.