Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Oslobođeni od optužbe jer su za isto kazneno djelo već osuđeni

20.10.2010. 22:00
Oslobođeni od optužbe jer su za isto kazneno djelo već osuđeni


Presudu, koju su prihvatili i suci Vrhovnog suda izrekla je Dijana Grancarić koja je tada pojasnila kako temeljno načelo pravičnog suđenja sukladno Europskoj konvenciji nalaže da se za isto djelo, za koje je već izrečena pravomoćna presuda, ne može dvaput suditi


Vrhovni sud Republike Hrvatske u cijelosti je potvrdio oslobađajuće presude Županijskog suda u Zadru Antoniju Šoši i Nenadu Radonji zbog posjeda heroina.
 Iako ih je optužnica zadarskog tužiteljstva teretila za posjed heroina u cilju daljnje preprodaje na zadarskom narko tržištu, oni su oslobođeni jer im to kazneno djelo nije ničim dokazano. Što se pak, tiče posjeda droge, to im je dokazano, ali s obzirom da je u pitanju već, kako kažu pravnici, presuđena stvar, optužbe su oslobođeni.
Naime, kako je pojasnila Dijana Grancarić, predsjednica Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru, u obrazloženju oslobađajuće presude koja im je izrečena sredinom svibnja ove godine, nedvojbeno je dokazano da su njih dvojica posjedovali heroin i to Šoša u količini od 2,78 grama i jednu injekcijsku špricu s otopinom od 0,3 mililitara te Radonja plastični smotuljak s 2,3 grama heroina, no kako su obojica u to vrijeme bili ovisnici o heroinu, što je i dokazano, Sudsko je vijeće zaključilo kako je pronađeni heroin bio namijenjen samo za njihovu osobnu uporabu.
– Stoga su obojica oslobođeni krivnje za preprodaju, a za posjed ovaj sud im nije mogao donijeti presudu, zato što su obojica za to djelo već pravomoćno osuđeni na Prekršajnom sudu u Zadru gdje su im izrečene novčane kazne – naglasila je tada pri izricanju presude, sutkinja Grancarić dodajući kako temeljno načelo pravičnog suđenja sukladno Europskoj konvenciji nalaže da se za isto djelo za koje je već izrečena pravomoćna presuda ne može dvaput suditi.
Antonio Šoša branio se sa slobode, a Nenad Radonja je na izricanje presude doveden iz pritvora zadarskog Istražnog centra jer izdržava zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i pol godine zbog razbojstva.