Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knjiga korisna za studente, istraživače i stručnjake koji rade s djecom i mladima

20.10.2011. 22:00
Knjiga korisna za studente, istraživače i stručnjake koji rade s djecom i mladima


Istraživanja pokazuju puno toga, no kada bi se to moralo reći ukratko, ona pokazuju da problemi koje djeca osjećaju nisu jednostavni. I kada želimo razumjeti djecu, to znači da moramo uroniti u jedan duboki i široki svijet, zaključila je autorica


„Istraživanja u razvojnoj psihologiji” Anite Vulić Prtorić i Marte Cifrek-Kolarić povijesna je knjiga u razvojnoj psihopatologiji. To je prva knjiga iz tog polja koja se temelji na rezultatima domaćih istraživanja koji su od neprocjenjive važnosti jer daju sliku psihopatoloških pojava u naše djece, kazala je na jučerašnjem predstavljanju u Svečanoj dvorani Sveučilišta u njezina recenzentica prof.dr.sc. Gordana Keresteš. Kerešteš je dodala i to da, osim što je domaća, knjiga ide u korak sa svjetskim zbivanjima pa je tako temeljena na teorijama svjetskih top autora. Uz sve to, ona je i „user frendly” pa ju je vrlo lako konzumirati.
– Ne postoji nešto značajno što je objavljeno na polju razvojne psihopatologije, a da autorice nisu uključile u knjigu. Ona je korisna za studente, istraživače, kao i za stručnjake koji rade s djecom i mladima, bila je puna riječi hvale recenzentica Kerešteš.
U sličnom tonu nastavila je i doc.dr.dc. Slavka Galić kazavši da se radi o najrelevantnijem djelu za područje rada psihologa koji se bave kliničkom psihologijom.
Prof.dr.sc. Krunoslav Matešić iz naklade Slap kazao je pak kako je prije „Istraživanja u razvojnoj psihologiji” Anita Vulić Prtorić kod njih objavila još jednu knjigu koja je doživjela svoje drugo izdanje, što dovoljno govori o kvaliteti autorice, kao i kvaliteti cijelog Odjela psihologije u Zadru. Također, autorica je u istoj nakladi objavila i nekoliko psihodijagnostičkih sredstava koji se koriste i u praksi, a prepoznati su ne samo u našoj zajednici, već i šire.
Za pisanje knjige koja obuhvaća deset godina opsežnih istraživanja Vulić Prtorić se odlučila, kaže, shvativši da nije u redu da svi ti rezultati ostanu neobjavljeni:
– Željeli smo na jedan način vratiti svoj onoj djeci koja su ispunjavala upitnike i svim psiholozima koji su sudjelovali. Istraživanja pokazuju puno toga, no kada bi se to moralo reći ukratko, ona pokazuju da problemi koje djeca osjećaju nisu jednostavni. I kada želimo razumjeti djecu, to znači da moramo uroniti u jedan duboki i široki svijet, zaključila je autorica.