Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šimleša: Koncentrirajte se na ono što možete dati, a ne dobiti

20.10.2011. 22:00
Šimleša: Koncentrirajte se na ono što možete dati, a ne dobiti


Ja sam u ovom trenutku barem u desetak ljubavnih odnosa, od kojih je samo jedan seksualan. Imam ljubavne odnose sa svojom prijateljicom, sa svojom kćeri, s pisanjem; ja njima dajem svoju ljepotu, a oni meni svoju, pojasnio je odmah na početku zadarskoj publici svoje stavove o ljubavi Bruno Šimleša, autor Ljubavologije, djela koje posljednjih mjeseci zaokuplja pažnju čitatelja diljem Hrvatske.
Šimlešu je u Gradskoj knjižnici dočekala puna multimedijalna dvorana, većinski ispunjena damama (i pojedinim gospodinom) koje se nisu libile pitati sve što ih zanima – ponajviše o privatnom životu. Kada i kako je upoznao svoju sadašnju suprugu, koliko je veza imao, s koliko je cura „petljao”, samo su dio živopisnih pitanja na koja je Šimleša odlučio i odgovoriti, doduše uz otvoreni prozor pored bine kako u prostoriji baš toliko ipak ne bi bilo vruće.
No, kada je u pitanju umijeće ljubavi, u ovom slučaju ako raščlanimo riječ „ljubavologija” pa dođemo do objektivnog zakona po kojem se ljubav i odvija, Šimleša poručuje kako najveću grešku radimo upravo onda kada partnerski odnos stavljamo u središte:
– Možete imati izvanredan ljubavni život čak i ako niste u vezi. Ljubav možete upoznati i u plesu, kazao je spisatelj, dodajući kako je na kraju ipak pobio sam sebe, napisavši dvjesto stranica knjige upravo o partnerskom odnosu. Ipak, to nije zato što je on najvažniji, već zato što kod njega ima najviše problema, pojasnio je.
Prisjetio se tijekom večeri i kultne izjave Toma Cruisea u filmu Jerry Maguire „Ti me upotpunjuješ” upozoravajući pritom kako nije bit u upotpunjavanju već da jedna potpuna osoba uspostavlja kontakt s drugom potpunom osobom:
– Ako ste pola čovjeka, ne valja ljudi! – poručio je Zadranima. Uz sve to, bitni su i zajednički interesi, poput odnosa prema vjeri ili fizičkoj aktivnosti čija kompatibilnost, ističe, stvara pravu bazu za lijepu vezu.
Pružio je i nekoliko praktičnih savjeta, pa je tako pojasnio Zadranima da kada traže nešto, bilo posao, partnera ili nešto treće, neka se ne koncentriraju na ono što mogu dobiti, već na ono što mogu dati:
– To bogatstvo osjećaja premije koja ima što dati uvijek treba biti na površini. Budite svjesni apsolutno svih uspjeha iz prošlih veza, pa bile one i pouke da nećete više trpjeti spuštanje, jer ako ste „single” i ne osjećate se dobro, niti ne možete privući drugačiju osobu, pojasnio je Šimleša.
On sam, kaže, živi sretnim životom. Ima četiri posla i uživa u svima njima. Na konstataciju iz publike da su to i četiri plaće, odgovorio je da dvije prosljeđuje dalje jer ima dovoljno i „skupljanje hrpe novaca mu nije cilj”. Osvrnuo se i na svoj brak kazavši kako je „znao da neće upoznati ljubav svog života dok ne upozna dovoljno sebe”, ali i podijelio zanimljiv savjet po pitanju bračnih zavjeta:
– Najviše čemu se možemo nadati na vjenčanju jest vjerovati da ste u tom trenutku jedno za drugo”, zaključio je Šimleša.