Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prije ukopa morat će se priložiti dokaz o posjedovanju grobnice

20.10.2013. 22:00
Prije ukopa morat će se priložiti dokaz o posjedovanju grobnice


U cilju što kvalitetnije izrade grobnog očevidnika obavještavamo općinske žitelje da Upravi groblja dostave dokaze koji dokazuju da posjeduju grobnicu u općinskom groblju u Sukošanu i Gorici, kazao je Milan Ročak, direktor komunalnog društva Zlatna luka Sukošan d.o.o.


Uprava groblja, odnosno komunalno društvo Zlatna luka Sukošan d.o.o. je na temelju Zakona o grobljima (Narodne novine broj: 19/98) i općinske Odluke o upravljanju i održavanju groblja na području općine Sukošan započelo s izradom grobnog očevidnika.
– U cilju što kvalitetnije izrade grobnog očevidnika obavještavamo općinske žitelje da Upravi groblja dostave dokaze koji dokazuju da posjeduju grobnicu u općinskom groblju u Sukošanu i Gorici, kazao je Milan Ročak, direktor komunalnog društva Zlatna luka Sukošan d.o.o.
U tijeku je izrada grobnog očevidnika za groblje u Sukošanu, za mještane Sukošana i Debeljaka. Zbog obima posla grobni očevidnik za Goricu će se započeti raditi odmah po završetku izrade očevidnika za groblje u Sukošanu.
– Na groblju u Sukošanu ima čak 860 grobnica i 120 zahtjeva za nove grobnice. Kako je za kuću vlasnički list tako je za grobnicu to rješenje o ukopnom mjestu, odnosno rješenje o grobnici, govori Ročak.
Odlukom o grobljima definirano je da se “grobovi i objekti na groblju moraju izgrađivati prema planu uređenja groblja i rasporeda grobova u skladu s odgovarajućim propisima građenja, estetskom izgledu i drugim pravilima” te da su za navedene radove izvođači radova dužni ishoditi uvjete i suglasnost od pravne osobe ovlaštene za upravljanje grobljima.
– Naknada za kamenoklesarske radove na općinskim grobljima naplaćivat će se sukladno cjeniku pogrebno-grobljanskih usluga, te će se za iste, na temelju predračuna uplatiti naknada prije početka radova. Ukoliko kamenoklesari ne podmire račun neće im se dopustiti ulaz na općinsko groblje za obavljanje kamenoklesarskih radova, objašnjava Ročak jednu od novina o ponašanju na grobljima.
Svaku eventualnu štetu poslovođa će konstatirati na licu mjesta te će se ista zaračunati. Naknada za načinjenu štetu more su podmiriti prije završetka radova, u protivnom neće biti dozvoljen ulaz na općinsko groblje za obavljanje kamenoklesarskih radova.
Definirano je također da “Uprava groblja daje grobno mjesto na korištenje na neodređeno vrijeme, uz naknadu te o tome donosi rješenje” te da se za grobno mjesto plaća godišnja grobna naknada, a visinu utvrđuje Uprava groblja u skladu s odlukom predstavničkog tijela lokalne samouprave. Riječ je o 200 kuna godišnje.
– Na groblju u Sukošanu u pravilu se ukapaju umrli koji su imali prebivalište u Sukošanu i Debeljaku. Izgradit će se i jedna zajednička grobnica namijenjena za ukop osoba koje nisu bile korisnici grobnog mjesta i za koje nema uvjeta da se ukop izvrši na grobnom mjestu s pravom korištenja članova njihove obitelji, najavio je Ročak.