Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od 505 škabrnjskih kućanstava na vodu priključeno tek trinaest

Autor: Velimir Brkić

20.11.2012. 23:00
Od 505 škabrnjskih  kućanstava na vodu priključeno tek trinaest

Foto: Velimir BRKIĆ



Od danas skidam veto na odluku Općinskog vijeća, naknada Općini je nula kuna. Štoviše, svatko tko priključi vodu s vodovodne mreže osobno ga darujem sa 500 kuna, dodijao je Škari strahovito mali broj priključaka, ali i predizborne najave HDZ-a da će poslije lokalnih izbora oni poštovati odluku Općinskog vijeća i priključivati kućanstva “mukti”


U vodovodizaciju Škabrnje uloženo je preko 30 milijuna kuna, od toga 14 milijuna za sekundarnu mrežu ukupne dužine 12,5 kilometara. Nakon godina čekanja u općini Škabrnja prije godinu dana napokon je potekla prva gradska voda, san generacija Škabrnjana i Prkošana.
Škara skida veto
Općina koja je do 1993. godine bila u sastavu zadarske općine, prema prošlogodišnjem popisu stanovništa broji 1.788 stanovnika, Škabrnja 1.425 a Prkos 363. Oni žive u 505 kućanstva, u Škabrnji u 404, a u Prkosu u 101 kućanstvu. Cisterne s pitkom vodom i opskrba preko hidranata, za Škabrnju i Prkos su već trebale postati stvar prošlosti.
– Prošlo je godinu dana, a od 505 kućanstava priključilo se njih, vjerovali ili ne, tek 12 ili 13. Da nije istinito bilo bi smiješno. Bez obzira što je oko 400 kuća prošlo obnovu i imaju sve potrebno za priključke na vodovodnu mrežu, jada se načelnik Luka Škara.
Općina za priključak vode naplaćuje 2.500 kuna, od toga 2.000 kuna za priključak, a 500 kuna za sanaciju iskopa i prometnice. Vodovod se naplati od 3.500 do 5.000 kuna, što je u ukupnom iznosu od 6.000 do 7.500 kuna za jedno kućanstvo.
– Općinsko vijeće je odmah nakon završetka vodovodizacije donijelo odluku da se davanja od 2.500 kuna smanje za čak 1.999 kuna. Naplaćivalo bi se tek jednu kunu za naknadu i 500 za saniranje prometnice, govori Marko Ivković (HDZ).
– Od danas skidam veto na odluku Općinskog vijeća, naknada Općini je nula kuna. Štoviše, svatko tko priključi vodu sa vodovodne mreže osobno ga darujem sa 500 kuna. To ću i službeno ovjeriti potpisom na odluku, dodijao je Škari strahovito mali broj priključaka, ali i predizborne najave HDZ-a da će od lokalnih izbora u svibnju iduće godine oni poštovati odluku Općinskog vijeća i priključivati kućanstva na vodu “mukti”.
Općina je dosad uložila 1,4 milijuna kuna za vodovodizaciju. Sad su sve oči uprte u zadarski Vodovod, priključci idu na kapaljku. Mještani se snalaze na druge načine.
Plaća se samo Vodovod
– Priključci se po novim uvjetima mogu odmah započeti, cijena je nula kuna za Općinu, plaća se samo zadarski Vodovod. Nedopustivo je da ljudi u 21. stoljeću nemaju vodu, primarni je cilj da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života, naglašava Škara.
Ravnokotarska Škabrnja obnovljena je uglavnom do 2000. godine.
– Sada se razmišlja o budućnosti, o novim ulaganjima i gospodarskom razvoju. Kako bismo zadržali mlade, moramo im osigurati budućnost, radna mjesta i poboljšati infrastrukturu u svakom smislu, navodi načelnik dodajući da je u Škabrnji, kolijevci višnje maraske, cjevovod postavljen još 1999. godine.
Projekt vodoopskrbe zadarskog zaleđa, tzv. istočni vodovodni pravac, započeo je prije šest-sedam godina. Voda je krucijalna za život, a za vodoopskrbu zadarskog zaleđa do sada je uloženo oko 210 milijuna kuna.
– Bez vode nema života. Nadam se da nećemo dopustiti da ovaj projekt vrijedan 30 milijuna kuna leži u zemlji neiskorišten. Voda otvara nove gospodarske mogućnosti za Škabrnju i Prkos. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti, zaključio je Luka Škara.