Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vukovar – 15. postaja križnog puta

Autor: Siniša Klarica

20.11.2012. 23:00
Vukovar – 15. postaja križnog puta

Foto: Marin GOSPIĆ



“Vukovar – 15. postaja križnog puta”, naziv je dokumentarnog filma prikazanog preksinoć u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Autor filma je Miljenko Dujela, dugogodišnji reporter i režiser talijanske državne televizije RAI koji je prikazao sudbinu roditelja nestalih hrvatskih branitelja Vukovara.
– Te 1996. razgovarao sam s urednicima RAI-a o reportaži o hrvatskom turizmu. Želio sam napraviti nešto što nije rat, pa smo tako uspješno realizirali reportažu za emisiju ‘Sereno Variabile’ koja se 30 godina emitira na talijanskoj TV. Želo sam se malo otkloniti od rata, pomoći Hrvatskoj i njenom turizmu pa smo tako napravili reportažu u kojoj smo prikazali Zadar, Šibenik, Plitvice i Kornate. No kad sam se u jesen 1996. vratio u Italiju, dogodio se prijeloman trenutak za realizaciju ovog filma, govorio je na početku Milivoj Dujela.
Papa Ivan Pavao II. je 18. studenog 1996. primio u audijenciju majke Vukovara koje još uvijek traže svoju nestalu djecu. Dujela je zamolio svoje urednike s RAI 2 da mu ustupe 30 minuta programa oko božićnih praznika.
– Govorili su mi da je to malo pretužna tema za božićne blagdane. No ne samo da je emisija išla, nego su se ti sati razgovora s majkama koristili i u drugim emisijama. Emisija je doživjela pun pogodak jer su Talijani izuzetno osjetljivi na majke te jako puno emisija ima o majkama, a film upravo govori o stradanju i patnji majki što je gledatelje u Italiji izuzetno potreslo, dodao je Dujela.
Uz malu doradu, nastao je film “Vukovar – 15. postaja križnog puta” kao tipičan dokumentarac bez naracije voditelja u kojem se prepliću sudbine dvaju otaca i petero majki koji tragaju za svojom djecom. Nažalost, svi akteri filma osim Katice Zero, danas nisu među živima. Umrli su, kaže Dujela, a da nisu doznali gdje su pokopani njihovi sinovi. Ovih dana, naglašava Dujela, mogo se čuti da je rat konačno završio. No za roditelje preko 1.000 nestalih u Domovinskom ratu on još uvijek traje. Njima u spomen je i nastao ovaj film koji još jedanput podsjeća na žrtvu i patnju hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Dujeli je ovo treći film o tematici iz Domovinskog rata. Do sad je realizirao “Requiem MiG Maggiore Zadar 1991.” i “Zašto Dubrovnik?”. Organizator projekcije bila je udruga Žene u Domovinskom ratu Zadarske županije.