Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Naknade bolje samcima nego obiteljima s djecom

20.11.2013. 23:00
Naknade bolje samcima nego obiteljima s djecom


“Veće obitelji trebaju imati pravo i na veću socijalnu naknadu”, poručio je saborski zastupnik Ante Jerolimov tijekom saborske rasprave o prijedlogu novog Zakona o socijalnoj skrbi, koji je predložila resorna ministrica Milanka Opačić.
– Po novom Zakonu o socijalnoj skrbi ispada kako će bolju naknadu imati samac nego obitelji s više djece, jer Vlada na svako sljedeće dijete smanjuje koeficijent naknade. Kažete da se uvodi red, da će sada naknade biti pravednije i da će ih dobiti oni kojima najviše treba. A kome su naknade potrebnije nego obiteljima s više djece?, zapitao se Jerolimov.
HDZ-ov načelnik Preka, koji odnedavno u Saboru mijenja gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu, kritizirao je i dio zakona kojim će se socijalna prava određivati imovinskim cenzusom. Jerolimov je naglasio da bi stariji ljudi zbog nejasno definiranog imovinskog cenzusa mogli ostati bez prava na dom, ukoliko posjeduju kakvo zemljište, bez obzira bilo ono za poljoprivrednu ili građevinsku namjenu.
– Pojedine starije osobe, a uglavnom takve naseljavaju naše otoke, imaju u svom vlasništvu zemljište koje čak nije građevinsko, već uglavnom poljoprivredno ili su to nekakve makije koje nemaju nikakvu materijalnu vrijednost. Po ovom prijedlogu oni bi izgubili pravo na socijalnu naknadu ili na korištenje Doma za stare i nemoćne, što je nepravedno.
S HDZ-ovcem Jerolimovom se djelomice složio i SDP-ov zastupnik Saša Đujić, koji je u Saboru branio prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi.
– Djelomice se slažem s Vama. Veće obitelji imaju i veće zahtjeve, pa je u neku ruku logično da oni imaju veća primanja. Dobro je da ovaj zakon ide u dva čitanja pa se djelomice može i korigirati do drugog čitanja, ali to će ovisiti o sredstvima kojima ministarstvo raspolaže. Ja ću u svakom slučaju podržati prijedlog da obitelji s više djece dobiju veće naknade, ali u okviru financijskih sredstava s kojima raspolažemo, naglasio je Đujić, koji je prethodno prijedlog novog zakona opisao kao “novi zeleni list nade” u šumi izgorenoj nakon 8-godišnje vladavine HDZ-a.
Predsjednik HSS-a Branko Hrg ustvrdio da je s novom Vladom u zadnje dvije godine ne samo otpalo i zeleno i žuto lišće, već nema ni pupoljaka, a počele su se i “grane sušiti”.