Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slatki novci katolički

20.11.2013. 23:00


VITAMINE ILI SUPOZITORIJE?
Ovo mi je super. U emisiji „Dobro jutro Hrvatska” koju inače nikada ne gledam, jer u to vrijeme spavam zamoren cijelonoćnim stvaralačkim radom, gostovala je jedna gospođa koja je inovatorica i koja je u studio donijela svoje ljekovite proizvode. Voditeljica je sa zanimanjem gledala kako ova nabraja – vitamini, vaginalete, supozitoriji za hemoroide… – i oduševljeno odlučila uzeti nešto za sebe. I baš sam se tada zainteresirao – što će odabrati? Uzela je vitamine i rekla – idem ih odmah probati.
Zanimljivo… A ja sam mislio da će reći – odlučila sam se za hemeroidalne čepiće. Idem ih odmah ugurati… Ili, možda, – Baš dobro da imate te vaginalete. Taman osjećam potrebu za njima. Sada će netko reći da sam zloban, ali zbilja je bilo bez veze i bilo bi bolje da je prošlo bez tog biranja.
JEFTINA MAJKA TEREZA PO NEVJEROJATNOJ CIJENI OD SAMO 9.99 KUNA
Ne razumijem. Crkva se buni zbog gay brakova i sličnih nebitnih stvari, a ništa ne reagira na očitu blasfemiju. Već dulje vrijeme, naime, možemo na tv programima gledati reklamu u kojoj se uz neki tabloid nude sveci, tj. njihovi neki privjesci, amajlije, ili što već i to za male pare. Samo što ne kažu – tko ovo kupi taj ide u raj, a tko nema oko vrata sliku sv. Nikole kupljenu na ovaj način, taj će gorjeti u vječnom paklenskom plamenu, istovremeno bockan trozupcem u stražnjicu.
Ja to nikako ne mogu razumijeti, a i vrijeđa me kao vjernika. S druge strane, platite desetak kuna, a već sutra taj privjesak može i zasvjetliti. A onda… Napraviš privatni hotel, dolaze ti hodočasnici, Sedlar snima o tome film sa Martinom Sheenom u glavnoj ulozi, crkvenu vlast koja to ne priznaje prozoveš kao komunjare, imaš posebnu telefonsku liniju na kojoj za samo 8,95 kuna po minuti možeš govoriti Gospine ili svetačke poruke. Malo se moliš Bogu, malo brojiš pare, parice… Ah, slatki li su ti novci.
SVE SU ŽIVOTINJE JEDNAKE…
Molim ljubitelje Alana Forda da mi pomognu. Ne znam kako ja to ne znam, ali ne znam. Pobjedili mi tako nogometaše Islanda, a onda naš novinar kaže da će citirati Alana Forda i kaže da su “sve ekipe jednake, a neke su jednakije”. Lijepo je to zvučalo, ali sam se ja jako zabrinuo. Imam naime, sve Alane Fordove, znam napamet većinu dobrih fora, ali nikako se ne mogu sjetiti kada je to rečeno, u kojoj epizodi. Pa sam listao, tražio, pitao ljude slične meni koji vole takve stvari, ali nikako nisam našao, tko, gdje i zašto izgovara tu misao. Ne mogu vjerovati da se novinar zabunio i zamjenio Orwela i Magnusa i Bunkera. Prvo, čovjek je kulturan čim čita takvo štivo, a drugo, u „Životinjskoj farmi” se radi o svinjama koje su jednakije od drugih životinja na farmi. Možda vam to izgleda bez veze, ali kada je čovjek u mojim godinam već polako pomišlja na sklerozu.
SPIKERI KOJIMA PUCA GLAS
Opet ista priča. Nogometaši naši (napominjem – naši hrvatski reprezentativci, a ne gomila plaćenika) daju gol, a komentator počne urlati, pukne mu glas i neugodno ga je slušati. Kada će se već jednom disciplinirati i shvatiti da je to vrlo neugodno slušati i da se treba kontrolirati. Uostalom, neka malo poslušaju onoga Bosnohercegovca koji nakon što padne gol urla “Veedaaadeeee, Veeeedaaaaadeee! Ljubi te majka!”. Ima tu nečega praiskonskog, strastvenog, nešto što te ponese emotivno… Ima svega, ali nema urlanja pri kojem puca glas.
UMJESTO U APS – REKLAMA NA TELEVIZIJI
Nisam vjerovao kada sam vidio što se reklamira. Redi se o nekakvom „sprdafonu”. Kaže ovako: Smjesti i ti nekom. Slušaj reakciju i polomi se od smijeha.
Nevjerojatno. Reklamiraju način na koji ćeš nekoga smetati. Uznemiruješ poštene ljude, ometaš njihovu intimu, a sve to nekažnjeno, osim ako ti nije neka kazna to što si glup pa te takve bedastoće mogu zabaviti. Ma dao bi ja njima, onima koji su to izmislili. Zavezati ih staviti im slušalice i onda dva dana bez prestanka zbijati s njima takve glupe šale. I poslije se čudimo kakva nam je omladina, vulgarna, bezobzirna, bezobrazna, neodgojena… Ups. Znam… Nisam u pravu. Ne kaže se omladina nego mladež.