Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hoće li najneobičnija atrakcija Vrgade preživjeti zimu?

20.11.2016. 23:00
Hoće li najneobičnija atrakcija Vrgade preživjeti zimu?


Hrvatska je jedno od najpoželjnijih odredišta za odmor na svijetu, prepuna raznih znamenitosti, ljepota i turističkih atrakcija, a jedna od neobičnijih nalazi na otoku Vrgadi, udaljenom 30-ak minuta vožnje brodom od Pakoštana, koji svojom netaknutom prirodom ljeti privlači velik broj gostiju, a posebno osoba iz zadarskog i biogradskog okruženja koji ovdje dolaze zbog kupanja. Alepski bor nad plažom Podbrizi koji već nekoliko godina vjesi na rubu litice jedinstvena je turistička atrakcija, a neobičan prizor rezultat je erozije crvenog tla izazvane kišom i jugom.
Turisti i posjetitelji ga obožavaju fotografirati, usprkos opasnosti da se uruši svakog trenutka.
– Na sličan način je već nekoliko borova završilo u moru, kaže 65-godišnji Ante Brnin s Vrgade.
– Stablo vjerojatno neće preživjeti zimu, a svima savjetujem veliki oprez kada se približavate ovom dijelu otoka, rekao je Eriden Livić, predsjednik mjesnog odbora Vrgada naglasivši kako lokacija nije sigurna ni odozdo ni od gore.
– Nekoliko metara od litice je velika i duboka pukotina od nivoa brda do dna i mogla bi se svakog trenutka s više borova sručiti u more, upozorava Livić. Isti takav prizor postojao je i kod plaže Pržine, ali je taj bor zbog opasnosti na vrijeme posječen. Ako bor nad plažom Podbrizi i preživi zimu, kupanje ispod bora se ne preporučuje.
Više od dvije trećine površine Vrgade prekriveno je gustom borovom šumom. Na većini tih prostora nekada su se nalazili rodni vinogradi koje je u prošlom stoljeću uništila peronospora.