Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nadbiskup zatvorio jubilejska vrata

20.11.2016. 23:00
Nadbiskup zatvorio jubilejska vrata


Papa Franjo jučer je zaključio Svetu godinu milosrđa, tijekom koje je više puta iznenadio javnost svojim gestama, kao kad je poveo migrante u Rim u svom zrakoplovu i dočekivao u Vatikanu skupine ljudi s ruba društva. Papa je u podne zatvorio teške brončane vratnice Svetih vrata na Bazilici svetog Petra. Zatim je zastao u molitvi s raspelom u rukama, nakon čega je služio misu na otvorenom na kojoj je sudjelovalo 70.000 vjernika i svi kardinali.
Papa je otvorio Sveta vrata 8. prosinca 2015., te je u okviru Godine milosrđa jednom u mjesecu, i to petkom, obilazio djecu u bolnicama, liječene ovisnike, bivše prostitutke, bivše svećenike koji su se oženili … Izvanredna Sveta godina milosrđa proglašena je na 50. obljetnicu završetka Drugog vatikanskog sabora, koji je Crkvu otvorio prema suvremenom društvu. Obilježava se simboličnim otvaranjem vrata bazilike, a završava njihovim zatvaranjem.
Po odredbi pape Franje u katedralama diljem svijeta, pa tako i zadarskoj sv. Stošije, proslavlja se zatvaranje izvanrednoga Jubileja milosrđa. Obred zatvaranja jubilejskih vrata predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.