Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vinom s Baštice idu u Nadin

20.11.2016. 23:00
Vinom s Baštice idu u Nadin


Učenici Poljoprivredno, prehrambeno i veterinarske škole Stanka Ožanića, drugi razredi smjera poljoprivredni i prehrambeni tehničar, te četvrti razred smjer fitofarmaceuti, tijekom listopada sudjelovali su u proizvodnji crnog vina sorte cabernet sauvignon i bijelog vina sorte maraština.
Proizvodnja vina za učenike ove zadarske srednje škole obrađena je u sklopu predmeta Praktična nastava i Prehrambena tehnologija pod vodstvom profesora Ante Gospića i Ingrid Trninić.
– Prošle godine smo prvi put krenuli s proizvodnjom vina, ali samo crnog, a ove godine odlučili smo se i za bijelo vino, kazala je Jelena Gulan, ravnateljica.
600 kilograma grožđa
Profesor Ante Gospić detaljnije je pojasnio sam tijek proizvodnje, od same berbe do gotovog proizvoda.
– Proizvodnja bijelog i crnog vina se razlikuje, pa smo ove godine nastojali proširiti asortiman kako bi učenici vidjeli razliku u proizvodnji i stekli nova iskustva, kazao je Gospić.
Berbu su odradili u vinogradima Sveučilišta u Zadru na Baštici gdje su ubrali 300 kilograma maraštine i isto toliko kilograma sorte cabernet sauvignon. Istog dana u prostorijama škole, u kako dodaje profesor Gospić, improviziranim uvjetima, odradili su preradu grožđa.
– U proizvodnji bijelog vina odvojili smo bobice od peteljke, zgnječili ih, dodali enzime i prešali za čisti mošt. Zatim smo stavili mošt na taloženje na 24 sata i hladili ga na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva, a nakon toga odvojili bistri dio od taloga. Kod crnog vina također smo odvojili bobice od peteljki, zgnječili ih, dodali enzime za sok i boju, dodali kvasce i stavili masulj (zgnječeno grožđe) na fermentaciju. Također smo trebali voditi računa o temperaturi, koju smo morali održavati na 25 stupnjeva, pojasnio je postupke proizvodnje vina profesor Gospić.
Nadaju se priznanju
Nakon tjedan dana odvojili su kominu od mladog vina i taloga, a nakon pretoka dobili su 140 litara bijelog i 170 litara crnog vina.
Učenici, njih 35, bili su oduševljeni ovom vrstom praktične nastave, a sve skupa im je tim više zanimljivo jer velik broj njih kući zajedno s roditeljima sudjeluje u proizvodnji vina. Ovo im je bila dobra prilika da nauče postupak od početka do kraja, da vide što čemu služi, koliko se čega dodaje.
Sa svojim vinima ipak nisu sudjelovali na netom održanoj Sabatini, ali će, najavljuje sudjelovati na skorašnjoj manifestaciji u Nadinu, na natjecanju mladih vina i ulja.
– Prošle godine također smo sudjelovali na ovoj manifestaciji u Nadinu, gdje smo osvojili srebro u kategoriji mladih crnih vina. Ove godine idemo s oba uzorka, bijelim i crnim vinom. Nadam se kako ćemo uspjeti ostvariti dobar rezultat, iako moram primijetiti kako je prošle godine sirovina ipak bila kvalitetnija, istaknuo je Gospić.