Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zapošljavanje radnika s invaliditetom

Autor: Katina Vrsaljko

20.12.2009. 23:00
Zapošljavanje radnika s invaliditetom

Foto: Adam VIDAS



Za Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju Latica u proračunu Grada Zadra za sljedeću godinu predviđeno je ukupno 3.400.000 kuna, od čega je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uplatilo 600.000 kuna. DV Latica se inače financira sredstvima osnivača Grada Zadra, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Zadarske županije, sufinanciranjem posebnih programa od strane općina i gradova prebivališta djece izvan Zadra, ali i donacijama, što godišnje iznosi ukupno oko 3,5 milijuna kuna.
Od Zadarske županije je za sljedeću godinu za DV Latica predviđeno 35.000 kuna.
Primarni cilj ove ustanove je primjena različitih edukacijsko-rehabilitacijskih postupaka i pripreme djece s poteškoćama u razvoju za adekvatno praćenje školskih programa, kao i sam život. Pedagoškim programom u školskoj 2009./2010. obuhvaćeno je 87 djece. Najveću stavku financijskog plana DV Latica čine rashodi za zaposlene i naknade za prijevoz zaposlenika.
Osim toga, defektolog koji je prošle godine zaposlen na pola radnog vremena zbog formiranja skupine autistične djece, ove godine je počeo raditi s punim radnim vremenom. Također, zbog usklađivanja s novim Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe, ukazala se potreba za zapošljavanje još jedne medicinske sestre i jednog pomoćnog radnika uz uvjet da to bude osoba s invaliditetom. Kako kaže ravnateljica vrtića Vesna Penjalov, to je realizirano ove godine, između ostalog u okviru pomoći s posebnim potrebama.
– Na prijedlog Grada, našeg osnivača, na radno mjesto pomoćnog radnika je zaposlena osoba s invaliditetom. Naš pomoćni radnik je pohađao ovaj vrtić i odškolovao se za pomoćnog cvjećara. Odlično je što jako dobro poznaje ovaj prostor i način rada te nam je njegova pomoć vrlo korisna. Osim toga, lijepo je da radi i sam se osjeća korisno, rekla je Penjalov.
Što se tiče sredstava koja su predviđena za DV Latica županijskim proračunom, kako objašnjava Penjalov, oni služe kao nadopuna njihova budžeta.
– Novac će se potrošiti za nabavu materijala i opreme te kao pojačanje za naš redovni program. Odlične rezultate je pokazao projekt kineziološke kulture koji provodimo u suradnji sa Sveučilištem u Zadru koje nam je za to ustupilo svoju sportsku dvoranu. Provodi ga profesor tjelesne kulture s tri skupine djece, rekla je Penjalov.