Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Benkovački proračun 48,1 milijun kuna

20.12.2011. 23:00
Benkovački proračun 48,1 milijun kuna


Proračun je transparentan, razvojni i temeljen je na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju infrastrukture. Istovremeno je socijalni, sve od vrtićke do treće životne dobi te za društveni, sportski i kulturni život, rekao je gradonačelnik Branko Kutija


Gradski  proračun Benkovca za  2012. godinu “težak”  48.139.000,00 kuna u ponedjeljak navečer je usvojen jednoglasno, i to bez  većih potresa. Pod predsjedanjem Maje Brkljače na  sjednici Gradskog vijeća je  nazočilo 13 od 15 vijećnika,  opravdano su nedostajali  Ivan Čerina i Rajko Kukavica.
Prihodi od pomoći
– Proračun za sljedeću godinu je realan i socijalan.  Razmišljamo kako da taj  proračun ostane multiplikatorski. Pritom treba znati da  na bitan dio prihoda, prije  svega poreznih, ne možemo  utjecati. Mi multipliciramo  proračun tako da povećamo  sredstva koja ćemo dobiti iz  Europske Unije. Proračun  je transparentan, razvojni i  temeljen je na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju  infrastrukture. Istovremeno  je socijalni sve od vrtićke do  treće životne dobi te za  društveni, sportski i kulturni život, rekao je gradonačelnik Branko Kutija.
Na sjednici su nazočili  donačelnici Mirko Erstić i  Miloš Ćiritović te gradski  pročelnici Ljiljana Čerina  Bljaić, Paulina Kulaš, Marina Plenča Alibašić i Željko  Kulaš.
Prihodi od poreza su planirani u iznosu od 10,8 milijuna kuna i čine 22,5  ukupnih prihoda i primitaka. Najviše prihoda dobit  će se od pomoći u iznosu od  28,9 milijuna kuna ili čak 60  posto.
– Tekuća potpora iz županijskog i državnog proračuna iznosi 2,8 milijuna,  dok će se šest milijuna kuna  za drugu fazu u PZ Šopot  osigurati iz EU fondova. Za  završetak zgrada u Benkovcu od Ministarstva treba  stići sedam milijuna kuna, a  za proširenja OŠ Benkovac  2,5 milijuna kuna. Planirana sredstva Hrvatskih voda su sedam milijuna kuna,  dok će pomoći JVP Benkovac iznositi 3,1 milijun  kuna, obrazlagala je gradska pročelnica za financije,  Ljiljana Čerina Bljaić.
Za izgradnju komunalne  infrastrukture (PZ Šopot,  Šetnica kneza Branimira,  Trg Alojzija Stepinca, rekonstrukcija gradskih zgrada, kanalizacijski sustav, sanacija odlagališta, ceste,  putovi, i dr.) predviđen je  iznos od 16,3 milijuna kuna, za održavanje komunalne infrastrukture 4,2 milijuna, za održavanje zgrada  6,7 milijuna kuna, zaštitu  okoliša 1,1 milijuna kuna,  Centar za pomoć i njegu Sv.  Ante 650.000 kuna, socijalnu skrb 750.000 kuna,  Dječji vrtić Bubamara 2,8  milijuna kuna, Gradsku  knjižnicu 900.000 kuna,  JVP 3,1 milijun kuna, Zavičajni muzej 240.000 kuna…
Potresi oko rebalansa
Financijska situacija je  složena, a osnovno pravilo  mora biti – “koliko para,  toliko muzike”. Kod kapitalnih projekata dinamika  trošenja morat će se prilagođavati dinamici ostvarivanja prihoda u proračun,  rečeno je na sjednici.
Za razvoj sporta, kulture,  odgoja i obrazovanja  određen je iznos od 2,9 milijuna kuna. Od toga za  održavanje i poticanje manifestacija 440.000 kuna,  osnovnoškolskom obrazovanju 521.000 kuna, stipendije i školarine 180.000 kuna, za 16 sportskih klubova  i društava 820.000 kuna…
Potresa je zato bilo i na  rebalansu proračuna i na  aktualnom satu. Izvršenje  ovogodišnjeg proračuna  trebalo je biti 45,6 milijuna  kuna. Usvojenim rebalansom on iznosi 30,4 milijuna, što je za čak 33 posto  ili 15,2 milijuna manje o  planiranog.
– Prihodi u gradskoj blagajni najviše su smanjeni  zbog smanjenja prihoda od  pomoći darovnica u iznosu  od 10 milijuna kuna te zbog  smanjenja prihoda od pristojbi i naknade za 4,2 milijuna kuna od čega na  prihode od komunalne naknade otpada čak 3,6 milijuna kuna. Čisti ovogodišnji prihod je zapravo za  sedam milijuna kuna manji  od prošlogodišnjeg, istaknuto je u obrazlaganju rebalansa.
Osim ovih važnih odluka  na sjednici su gradski vijećnici usvojili i niz drugih  prijedloga poput natječaja  za prodaju građevinskog zemljišta u zoni Veljani, izradu UP-a za trgovačku zonu  Kukalj u Benkovačkom Selu, natječaj za direktora Radio Benkovac i drugo.
Usvojena je i projekcija  proračuna za 2013. i 2014.  godinu, Prijedlog odluke o  izradi izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja  ˝Baćini bajami˝u Benkovcu te još niz prijedloga odluka važnih za Grad Benkovac i njegovo područje.


Aktualni sat




Aktualni sat Gradskog vijeća započeo je  spočitavanjem Branka Guzića (HDZ)  upućeno dosad nezavisnom vijećniku, a  od nedavno članu HNS-a Milenku Marinoviću, koji po riječima Guzića, nije  niti kao vojni niti civilni sudac ništa napravio po pitanju pronalaženja ubojica  ubijenih i nestalih 323 civila tijekom Domovinskog rata na području Benkovca  te mu oštrim riječima spočitavao inzistiranje da se na sjednicama GV-a više ne  govori i ne raspravlja o četnicima, partizanima i ustašama.
– Na sjednicama GV-a osim zazivanja  prošlosti, što kao vijećnici zaista ne  možemo puno učiniti, ima znatno važnijih pitanja vezanih za bolji život svih  građana, naročito u ovim teškim, recesijskim vremenima. A sva događanja u  ratu su u domeni Državnog odvjetništva,  rekao je Marinović.
Željka Bajalicu (SDSS) je interesiralo do  kud se došlo po pitanju naplate i koliki  je iznos komunalne naknade od HAC-a.
– Grad Benkovac od HAC-a potražuje 17  milijuna kuna. Predmet je trenutno na  upravnom postupku u Upravnom odjelu  Zadarske županije, odgovorio je Kutija.
Sljedaća pitanja Milenka Marinovića su  se odnosila na neisplatu vijećničkih  naknada sve od listopada 2010. godine  do danas te je zatražio da mu se dostavi  izračun dugovanja za sve vijećnike kao i  dostavu Studije o zaštiti okoliša za vjetrenjače u Bruškoj i Rodaljicama.
– Zbog znatno manjih prihoda od planiranih za više od 7 milijuna kuna, između ostalog, zasad se ne isplaćuju vijećničke naknade. Projekt izgradnje vjetrenjače nije projekt grada Benkovca.  Međutim, zatražit ćemo od investitora  da nam dostavi Studiju te ćemo vam je  proslijediti, obećao je Branko Kutija.
“Ulje na vatru” je potom dolio vijećnik  Branko Guzić izričito tražeći da se njegovo ime “ni u snu” ne stavlja na popis  vijećničkih naknada koji bi se trebao dostaviti Milenku Marinoviću jer bi to, tvrdi, mogao zloupotrijebiti sa nesagledivim posljedicama.
– To mi nije ni na kraj pameti, odgovorio  je Marinović.