Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mons. Puljić izrazio priznanje duhu Zadrana

20.12.2011. 23:00
Mons. Puljić izrazio priznanje duhu Zadrana


Zanimanje za  socijalne i društvene prilike u gradu Zadru i Zadarskoj županiji u svjetlu  europskih procesa i razmatranje zajedničkih aktivnosti za dobro čovjeka, tema je susreta koje  je zadarski nadbiskup  Želimir Puljić ostvario  pohodom vijećnicama  Grada Zadra i Zadarske  županije u ponedjeljak,  19. prosinca. U Županiji  ga je primio zadarski  župan Stipe Zrilić, a u  Gradu gradonačelnik  Zvonimir Vrančić. Nadbiskup je izrazio priznanje duhu Zadrana primijetivši kako je u gradu  svatko dobro došao.  Predstavnici vlasti su rekli da Zadar oduvijek  živi ljubav prema gradu  u okviru cijele domovine  te je Zadar u pozitivnom  smislu prepoznat u cijeloj Hrvatskoj. Mons. Puljić je zahvalio Gradu i  Županiji na novčanim izdvajanjima za programe  Caritasa, nazvavši to izvrsnim “zadarskim modelom”.
– Zahvaća sve strukture.  Bez vaše pomoći taj rad  ne bi bio moguć. To je  dobro umreženo i dobro  ciljano – pomoći čovjeku.  Želim vas pohvaliti i  zahvaliti vam za tu osjetljivost i pomoć našem  čovjeku. Radujem se svakom napretku, rekao je  nadbiskup. Županija godišnje izdvaja za zadarski Caritas 130.000 kuna, a za Pučku kuhinju  Caritasa u Benkovcu  60.000 kuna. U nadležnosti Županije su  zdravstvo, školstvo i dijelom socijalna skrb, djelatnosti koje su baš usmjerene čovjeku potrebnom pomoći.  Godina je  uspješno privedena kraju, a gradonačelnik  Vrančić je rekao da Grad  neće uvesti nikakve nove  namete kojima bi  građane dodatno opteretili.
Nadbiskup je izrazio  želju da na zadarskom  području bude više  proizvodnih pogona, čestitavši vlastima kako se  zadarsko područje obnovilo u poraću. Globalizirani su proizvodni resursi, a u Zadru nema  mastodonta koji bi doveo  do socijalnih poremećaja  kao u Sisku. Izazov je  pronaći ono što će privući Europljane. Treba  istaknuti svoje prednosti  pa će nas Europa prepoznati, istaknuto je na  susretima.
Nadbiskup je istaknuo  da se ne boji gubitka hrvatskog identiteta i samostalnosti.
– Kada nismo izgubili  identitet stoljećima,  nećemo ni sada. Imali  smo okruženje svih vrsta, a ostali smo svoji.  Jaka je izdržljivost Hrvata. Pohvaljujem i duh  demokratizma našeg naroda. Unatoč 50 godina  diktature i neslobode u  izražavanju, brzo smo  ušli u demokratski  sklop. Bio je pritisnut,  spriječen, ali ne ugušen.  Brzo smo usvojili demokratske običaje. Ni komunizam nije uspio iz  našeg čovjeka izbaciti  želju za slobodom i  izražavanjem”, zaključio  je nadbiskup Puljić. Svi  su razmijenili prigodne  darove te božićne i novogodišnje čestitke.