Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nu2 – Konačno emisija za specijalizante psihijatrije

20.12.2011. 23:00


KAKO SAM ISPAO SRBIN I BOSANC…


Ovo je nevjerojatno. Gubitnik na slovenskim izborima, meni izrazito antipatični Janez Janša, nakon što je izgubio, izjavio je sljedeće (u stvari nije konkretno on, ali vjeruje se da su to njegove riječi): “to su glasali neki čudni tipovi koji su na izborna mjesta dovedeni, tamo nisu ni znali za koga glasaju (čitali su s papirića), a bili su odjeveni u trenirke!” To hoće reći da nisu bili Slovenci, tj. Srbi i Bosanci. Hebo te, mislim ja… Pa to je on navlas mene opisao kako sam izgledao na dan izbora. Prvo… Nakon što sam izjavio da mi se ne da upropastiti sebi nedjelju zbog glasovanja, moji su me prijatelji na silu odvukli (ako ne glasaš – vikali su na mene – tvoj glas će netko uzeti sebi). Drugo, sam po sebi izgledam “čudno”. Treće… I ja sam imao papir na kojem je pisao broj onoga za koga ću glasati, ne zato što mi je netko rekao, nego zato što mi je bilo mrsko čitati neka imena na onom ogromnom popisu, s obzirom da se u ovoj zemlji svaki ridikul kandidira na izborima. I četvrto, najvažnije… i ja sam bio odjeven u trenirku i to onu jeftinu kupljenu na štandu, jer sam to jutro taman trenirao svoj borbeni sport (radi se o drevnoj japanskoj borilačkoj vještini “Cuki miguzu” kojom se služim kada me netko tlači politikom). Znači, izgledao sam kao jedan od tih “primitivaca” kakvih se Janšini pristalice groze. Iskreno, i sam sam se zabrinuo. Tko (što) sam ja u stvari?
BRAĆA SHARBINI I NJIHOV VOZNI PARK
U sportskom dijelu dnevnika RTL-a mogli smo vidjeti mali, poučni prilog o braći Sharbini. Naravno da me nimalo nije zanimalo što mogu govoriti dva brata nogometaša, ali mi je sam početak priloga bio vrlo zanimljiv. “Iako voze bijesne automobile, ova braća nisu….bla, bla, itd.” Na ekranu su prikazana dva, mislim BMW-a terenca (logično, jer Grobnik na kojem žive je vrlo visoko, u brdima iznad Rijeke, a i logično je i u redu da su dva, jer su i brata dva. Pa neće se valjda dvojica gurati u jednom malom autiću terencu). Ta su auta toliko skupa da je očigledno da su ti momci vrlo dobro plaćeni i da nogometašima i nije toliko loše kao što se priča. E, ali sada će netko reći da su oni vrhunski igrači. Koliko je meni poznato, otkad su došli u Hajduk nisu se baš naigrali i nadavali golova. Pa kako onda? Očigledno kamera ponekad otkrije više nego što treba.
MAMIĆU! PROSTA RIJEČ “K” NIJE GLAGOL NEGO IMENICA!
Eto konačno odlične emisije za sve studente psihologije, a pogotovo za specijalizante psihijatrije. Mamić je gostovao u “Nedjeljom u 2”, a Stanković ga je vrlo stručno isprovocirao i natjerao ga da napravi cirkus. Čuli smo i lijepu riječ “K…c” koju je Mamić upotrijebio jer ga, kako kaže, kada upotrebi taj “glagol” (glagol?), “najbolje mogu razumijeti njegove pristalice”. To su zanimljive “pristalice” kada razumiju samo takav način izražavanja, a i on kada se takvim stvarima hvali.
Ali nećemo sada analizirati sve bisere koji su se mogli čuti, nego samo ono najvažnije. Ako niste znali, nije istina ono što se pričalo da Hrvatska nema svoje ratne heroje. Ima, ima. Mamić, naime, onako skroman kakvog ga je Bog već stvorio, za sebe kaže kako je on “hrvatski heroj koji je stvarao ovu državu tamo gdje je trebao stvarati”, iz čega se može zaključiti da se hrvatska država stvarala daleko od fronta. Ovu zanimljivu tvrdnju potkrepljuje izjavom kako je “slao vojnicima cigarete na položaje, a i novac”. Maknimo na stranu sve ostalo što smo čuli ove nedjelje, jer ovo je nešto jako indikativno. Hrvatski se heroj dakle, postaje tako da vojnicima koji se bore umjesto tebe, šalješ novac i cigarete. Zanimljivo.
NAJSPORIJA RADNJA U POVIJESTI TELEVIZIJE
Stalno obećajem da ću konačno pogledati sve te domaće serije, ali uvijek nađem neki izgovor. Te mučnina, te opstipacija te dijareja, slabi živci… Uvijek samo izgovori. Ovaj put palim tv (ne doslovno, šibicama, iako ni te opcije nisu isključene), a kada tamo serija “Loza”. Sjetim se da sam gledao prije nekih mjesec dana i da su se na nekom otoku svi natezali oko kupnje komada zemlje koji se zove Malaščica, ili tako nekako. Natežu se mještani, neka dobra obitelj, pa zločesta, a umiješani su i kriminalci i crkva koja tu zemlju prodaje, ali se nikako ne može odlučiti kome. I sada nakon mjesec dana emitiranja, stvari se nisu pomakle ni za milimetar. Ništa se nisu dogovorili. Ovi se i dalje svađaju, kriminalci prijete, crkva se i dalje nešto dvoumi, kao nije joj do zarade nego do dobrobiti mještana… prava bajka za odrasle, samo što nema kraja. U stvarnosti, zemlju bi preuzeo neki lokalni kriminalac u dogovoru sa “zainteresiranima”, kupio bi kao neobradivo zemljište za pola eura po kvadratu, a već sutra bi se prenamijenilo u građevinsko i cijena bi se utisućustručila preko noći. A ne neki pregovori i opća dobrobit. Možda, ali samo u bajkama.
[email protected]