Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Za njih su blagdani najtužniji

20.12.2011. 23:00
Za njih su blagdani najtužniji


Od zadnjeg okupljanja preminulo je sedam naših članova, a 80 od osnivanja udruge. Svake godine nas je sve manje u ove dane, kada se okuplja obitelj za stolom. No, ona stolica na kojoj su trebali sjediti naši sinovi uvijek je prazna i to je naša sudbina – Ivan Vestić


Jučer je u zadarskom hotelu Kolovare  održan tradicionalni božićni  domjenak Udruge roditelja  poginulih hrvatskih branitelja Zadarske županije.  Nažalost, kazao je predsjednik udruge Ivan Vestić,  svake godine je sve manje  roditelja koji sudjeluju na  ovom predblagdanskom  okupljanju.
– Od zadnjeg okupljanja  preminulo je sedam naših  članova, a 80 od osnivanja  udruge. Svake godine nas je  sve manje u ove dane, kada  se okuplja obitelj za stolom.  No, ona stolica na kojoj su  trebali sjediti naši sinovi  uvijek je prazna i to je naša  sudbina, rekao je predsjednik udruge Vestić nadajući  se da će se roditelji poginulih za slobodu Hrvatske  i sljedeće godine okupiti na  isti dan.
Veliko poštovanje prema  roditeljima izrazio je i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić govoreći da je  žrtva koju su podnijeli roditelji poginulih branitelja  prevelika. Stoga, kaže zadarski gradonačelnik, poštovanja prema toj žrtvi nikad  nije dosta. 
– No, žrtva koju su podnijeli vaši sinovi i vi osobno, nije uzaludna. S obzirom na probleme koje danas imao, sigurno se često  pitate za što su to naši  sinovi dali svoje živote. No,  imamo slobodnu Hrvatsku  koje ne bi bilo bez žrtve vaše  djece, rekao je zadarski gradonačelnik.
Vrančić je priznao da postoje problemi u suradnji  Grada i udruge, ali je dodao  da će unatoč poteškoćama,  koliko god to bude mogao,  Grad Zadar uvijek biti pri  ruci braniteljskim udrugama  i roditeljima poginulih hrvatskih branitelja.
Župan Stipe Zrilić podsjetio je da je žrtva i stradanje puka zadarskog kraja  dio cijele naše povijesti.  Naši preci, rekao je zadarski  župan, stoljećima su stradavali u borbi kako bi svojim potomcima osigurali  ovaj komadić planete na kojem mogu živjeti. Stoga se  svi danas nadaju dugoročnom miru, a dio našeg  vjerovanja je da naši poginuli branitelji, na drugom  svijetu uživaju kao pravednici, rekao je na kraju svog  obraćanja roditeljima poginulih hrvatskih branitelja,  zadarski župan Stipe Zrilić.