Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Surić: Oprezno s pirotehnikom jer je kasno kad se zlo već dogodi

Autor: Suzana Bandić

20.12.2012. 23:00
Surić: Oprezno s pirotehnikom jer je kasno kad se zlo već dogodi

Foto: Marin GOSPIĆ



Policija će posebice u blagdanskom razdoblju pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava


Tradicionalno, već 18. godinu za redom, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi akciju “Mir i dobro” u cijeloj zemlji, pa tako i na području PU zadarske.
– Akcija je započela 12. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2013., a cilj joj je spriječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Ovu akciju Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je još 1993. kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru i kako bi se povećala opća sigurnost građana – rekala je Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju, upozorivši na oprez u prometu zbog gužvi koje se očekuju, prije svega zbog naših sunarodnjaka koji žive u inozemstvu i koji u ovo blagdansko vrijeme dolaze na naše područje kako bi Božić i Novu godinu dočekali u krugu svoje obitelji.
– Kako bi svaki od ovih događaja protekao u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića, želimo upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život – kazala je Marić.
Maksimilijan Surić je iznio statistike prema kojima je u posljednjih pet godina na području PU zadarske jedna osoba poginula zbog neopreznog rukovanja oružjem, 11 osoba među kojima jedno dijete i jedan maloljetnik zadobilo je teške ozljede, dok je 16 osoba, od kojih petero djece i jedan maloljetnik, lakše ozlijeđeno.
– Tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, policija će pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava, u cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije – kaže Marić napominjući da će policija kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnika župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta, a sve s ciljem da se građane na vriojeme upozori na opasnosti zloupotrebe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade.