Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pravo na ljubav važnije od prava na darove

20.12.2016. 23:00
Pravo na ljubav važnije od prava na darove


I ovogodišnja Gestina božićna produkcija, “Pravo na…” ponudila je u ponedjeljak navečer u HNK Zadar sve ono po čemu je ova udruga prepoznatljiva i jedinstvena svake godine – minucioznu koreografiju i scenografiju, te priču s blagdanskom porukom koja uokviruje primarno plesnu predstavu. Ovog puta, autor teksta Hrvoje Dukić i redateljica Sanja Zalović, koja je pripremila Gestin glumački ansambl, pred publiku su još jednom postavili pitanje – što i koliko darova poklanjati djeci za blagdane, i tko sve to ima pravo napraviti. Na pozornicu tako izlaze Djed Mraz s patuljcima, Sveti Nikola s Krampusom, Sv. Lucija, Zubić vila i na kraju roditelji.
Svi se oni nađu u istom domu u isto vrijeme, jadaju se na sadašnjost, u kojoj mlade generacije traže sve veće i sve skuplje darove, pa tako patuljci premiru od posla, Djed Mraz se sa svojim trbuhom teško može provlačiti kroz dimnjake, a tu je i latentni sukob sa sv. Nikolom oko nadležnosti. Sv. Luce nosi sve teže vrećetine, a sve to ima sve manje smisla jer djeca dobivaju brojne poklone kojima se sve manje igraju.
Njihove dijaloge, svađe, pa i mala podmetanja, spremno prati plesački ansambl sastavljen od grupa s mladim plesačicama i plesačima, počevši od četiri godine starosti. Izmjenjuju se na pozornici pahuljice, spavalice, patuljci Djeda Mraza, krampusi, coca-colice, zubić-vile, lampadine, Bake Mrazice, odvjetnice, sutkinje…
U završnom “sukobu” dolazi do raspleta, u kojem sutkinja presuđuje kako svi oni, pod određenim uvjetima, i dalje mogu donositi poklone, ali u prihvatljivim razmjerima. Jer djeca, poručuje predstava, imaju “Pravo na” darove, ali još više “Pravo na” ljubav.
Kao i u svim dosadašnjim predstavama, Gesta je poslala snažnu poruku koja će zasigurno ostaviti traga ne samo na djeci već i na roditeljima i publici. Voditeljica Geste Nena Jurišić još jednom se dokazala kao vrsna koreografkinja i plesna pedagoginja, ali i organizatorica, zbog koje sve predstave ove udruge idu “kao po špagi”. Ulaznice su, kao i obično, rasprodane 20-ak minuta nakon otvaranja blagajne prošlog tjedna.
– Drago nam je da već dugi niz godina roditelji prepoznaju naš rad i trud koji ulažemo u naše Gestice i mlade glumce. Osim toga mi kao mentori zaista uživamo u radu s djecom i svaki naš projekt ima posebno mjesto u povijesti koju Gesta ispisuje. Još je puno predstava i projekata rada i truda pred nama, ali vodimo se mišlju da je uspjeh neizostavan ako se radi iskreno i od srca, poručila je Jurišić, koju su, kao i ostatak ansambla, na kraju dočekale ovacije publike.
Uz spomenute u realizaciji su sudjelovali i Darko Predragović – Dabi (ton), Stipe Bujas (svjetlo), John Čolak (scenografija), Dragan Sinovčić (rekviziti) te Nataša Petrović & Nts (izrada kostima).