Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Samo prošle godine iz bolnice otišlo devet liječnika

20.12.2016. 23:00
Samo prošle godine iz bolnice otišlo devet liječnika


Iz Opće bolnice Zadar u protekle tri godine 16 liječnika prekinulo je radni odnos. Troje ih je Opću bolnicu napustilo 2014. godine, prošle godine otišlo je devetero liječnika, a ove godine njih četvero.
Dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, napominje kako nemaju saznanja jesu li liječnici otišli zbog zasnivanja radnog odnosa u inozemstvu ili su prešli u druge ustanove.
– U odnosu na ostale zdravstvene djelatnike u protekle tri godine ukupno je dvadeset i četvero djelatnika prekinulo radni odnos u zadarskoj Bolnici, dodao je dr. Karuc.
Prema podacima iz zadarske Opće bolnice u razdoblju od 2004. do 2014. godine, ovu ustanovu napustio je 21 liječnik. Upravo je 2014. godine Opću bolnicu Zadar napustio jedan psihijatar, jedan otorinolaringolog te tri anesteziologa. Troje anesteziologa, najprije dr. Neven Mitrović, a potom dr. Tatjana Andabaka te dr. Zorica Špika rad u Hrvatskoj zamijenili su onim u Abu Dhabiju.
Velike su ovo brojke za jedinu županijsku bolnicu, iako su daleko manje od primjerice, broja liječnika koji su na rad u inozemstvo otišli iz Zagreba.
Hrvatska je u posljednje tri i pol godine ostala bez 525 liječnika koji su bolju budućnost odlučili potražiti u inozemstvu, većinom u državama Europske unije. Alarmantne podatke prošli tjedan objavila je Hrvatska liječnička komora, upozoravajući pritom kako se ta brojka može usporediti kao da je država ostala bez KBC-a Osijek u kojem je zaposleno 500-tinjak liječnika.