Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zatonu primarno uređenje obalnog pojasa

Autor: Branko Božić

21.01.2010. 23:00
Zatonu primarno uređenje obalnog pojasa

Foto: Branko BOŽIĆ



Ovi radovi uvod su u još veće projekte koje kanimo početi ili realizirati tijekom 2010. godine. Na prvo bih mjesto stavio uređenje našeg obalnog pojasa, i to od Jaza kod ulaznih vrata u Turističko naselje Zaton pa do vojarne Šepurine, za što je prije 6-7 godina projektnu dokumentaciju izradio poznati zadarski projektant Nikola Bašić, kaže Peša


Na inicijativu Mjesnog odbora i njegova predsjednika Dragana Peše, ovih su se siječanjskih dana intenzivirali poslovi na obnovi i revitalizaciji mjesne infrastrukture, čija će vrijednost u ovoj godini iznositi 3,5 milijuna kuna.
Nove vodovodne cijevi
Njih će uglavnom osigurati Grad Nin iz ovogodišnjeg gradskog proračuna. U okviru ovog plana u Zatonu se upravo radi na sve strane. Svakako, najopsežniji radovi odvijaju se u centru mjesta, točnije na potezu od Vlake, odnosno od ulaza u mjesto pa do mjesnog porta. Riječ je o dvjema ulicama i to Zatonskih pomoraca te Hrvatskih branitelja. U njima radnici zadarskog Vodovoda na mjesto starih i dotrajalih postavljaju nove vodovodne cijevi, dok djelatnici Elektre Zadar polažu podzemne elektrovodove. Budući da su spomenute ulice prije ovog zahvata za obilnijih kiša bivale jednostavno potopljene, prišlo se izgradnji sustava oborinskih voda. Na tom poslu zajednički rade radnici ninskog gradskog Komunalnog poduzeća Komio i vrške građevinske tvrtke Maraš.
Ovim projektom teškim oko 650.000 kuna također će se obuhvatiti uklanjanje dotrajalih i pomalo opasnih nadzemnih stupova s elektrovodovima na čije će se mjesto instalirati nova javna rasvjeta. Izgradit će se i nogostupi, a u finišu će se spomenute dvije ulice presvući novim asfaltnim slojem.
Nadalje, ninski gradski komunalci nastavili su s uređenjem nove dionice u sklopu 1.500 metara dugačke dužoblane šetnice Pliše, na kojoj je do sada popločano ukupno 400 metara. U ulicama Draga 1 i Draga 2 uklanjaju se stari suhozidi na čije se mjesto podižu novi betonsko-kameni zidovi. Do sada je izgrađeno oko 100 metara, a po planu Mjesnog odbora izgradit će se i nogostupi. Isti će se poslovi nastaviti i u Ulici zatonskih težaka.
Treba reći da se radi na čuvenom zatonskom objektu “Vrulja” smještenom neposredno uz obalu, koji se s bunarom i izvorskom pitkom vodom prije ovog zahvata nalazio u dosta lošem stanju. Kako bi otrgnuli zaboravu stare pučke običaje na ovom se objektu, nekadašnjem okupljalištu i duši mjesta, izvodi rekonstrukcija starih povijesnih fontana i perilica, koje je pučanstvo Zatona koristilo do 1968. godine do izgradnje vodovoda.
Obalni pojas
– Svi ovi zahvati uvod su u još veće projekte koje kanimo početi ili pak realizirati tijekom tekuće 2010. godine. Na prvo bih mjesto stavio uređenje našeg obalnog pojasa, i to od Jaza kod ulaznih vrata u Turističko naselje Zaton pa do vojarne Šepurine, za što je prije 6-7 godina projektnu dokumentaciju izradio poznati zadarski projektant Nikola Bašić. Projekt sa svom tehničkom dokumentacijom trenutačno se nalazi u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja RH u Zagrebu. Vjerujemo da ćemo uskoro ishoditi građevinsku dozvolu i da ćemo konačno krenuti u ovaj za nas milenijski posao, kaže Dragan Peša, predsjednik MO Zaton i glavni koordinator svih radova u mjestu dodajući kako se ovih dana u suradnji s zadarskim Vodovodom kreće u izmjenu dotrajalih vodovodnih cijevi na Obali kneza Branimira, dok na proljeće predstoji izgradnja mrtvačnice i proširenje groblja s 20-ak novih grobnica.
– Sve ove zahvate realiziramo uz financijsku potporu Grada Nina i podršku gradonačelnika Emila Ćurka. Kao što je poznato Zaton u ninskom gradskom proračunu participira s oko 50 posto sredstava. U ne tako davnim vremenima nismo bili zadovoljni s odnosom Grada prema nama, zbog čega je bilo i različitih političkih reakcija s naše strane i do te mjere da smo, kao što je poznato, tražili odcjepljenje i formiranje svoje vlastite općine. Mi se još uvijek tome nadamo, ali smo svjesni da to ipak ovog trena nije u našim rukama. S obzirom na sve u zadnje smo vrijeme iz jedne letargije i defenzive prešli u tkz. ofenzivu i u ovom smo trenutku zadovoljni s gradskom upravom.
Zamjenica gradonačelnika Dalija Pavlović je iz našeg mjesta, a i naši vijećnici u Gradskom vijeću aktivno sudjeluju, zaključuje Peša.