Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Sjećanje na poginule u Maslenici

21.01.2011. 23:00
Sjećanje na poginule u Maslenici


Vremenska nepogoda, točnije vrlo hladna i orkanska bura ubrzala je protokol obilježavanje 18. obljetnice akcije Maslenica. U jutro 22. siječnja 1993. započela je prva oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u kojoj je oslobođeno Masleničko ždrilo i ponovno uspostavljena komunikacija između juga i sjevera države. Neprijatelje tad odbačen od Zadra, oslobođena je Zračna luka Zadar, ali više od svega je Maslenicom Hrvatska pokazala da ima snage i da je sposobna osloboditi svoju zemlju od velikosrpske okupacije.
Kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću prvi je vijenac položio izaslanik predsjednika republike i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga general bojnik Mirko Šundov koji je za akcije Maslenica bio zapovjednik 4. gardijske brigade. Nakon predsjednikova izaslanika isto su u radili ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar.
Poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima odali su i predstavnik OSRH brigadni general Mladen Fuzul i MUP-a načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar. Vijenac Grad Benkovca položio je gradonačelnik i saborski zastupnik Branko Kutija, a u ime Ureda Državne uprave u Zadru predstojnik Damir Valčić. Hrvatskim braniteljima poštu su odali zadarski župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić te saborski zastupnici Ivo Grbić, Ana Lovrin i Nevenka Marinović.
Ovom prilikom svojih poginulih suboraca sjetili su se predstavnici monogobrojnih braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske jer su se na masleničkom bojištu izmjenjale postrojbe HV-a iz svih djelova Hrvatske, kaleći se za predstojeće ratne operacije u kojima je oslobođena zemlja. Nakon svećanosti u Kašiću, isti protokol se ponovio i kod spomen obilježja 4. GBR kod Zelenog Hrasta u Islamu Latinskom.