Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Maslenica je za Zadrane bila bitka sviju bitaka (FOTOGALERIJA)

Autor: Siniša Klarica

21.01.2013. 23:00
Maslenica je za Zadrane bila bitka sviju bitaka (FOTOGALERIJA)

Foto: Zvonko KUCELIN



To je prva akcija koja je izvedena i koordinirana s razine Glavnog stožera Hrvatske vojske. Provodile su je domaće, lokalne, ali i veliki broj gardijskih i pričuvnih postrojbi iz ostalih dijelova Hrvatske. Time je Maslenica značajnija povijesna važnost u Domovinskom ratu – Darko Smolić Ročak


Obilježavanje 20. obljetnice akcije Maslenica jučer je nastavljeno mimohodom ratnih zastava i sudionika akcije. Prvi put u 20 godina zadarski branitelji ponosno su prodefilirali gradom podsjećajući na slavne dane iz siječnja 1993. kad su Zadrani konačno mogli odahnuti od neposredne neprijateljske opasnosti. Zajedno sa svojim ratnim zapovjednicima, ali i mladim vojnicima koji su nosili zastave svih postrojbi sudionica akcije Maslenica, prodefilirali su uz zvuke vojne glazbe od Branimirove obale, preko Trga sv. Stošije do crkve sv. Šime u kojoj se održala misa za sve poginule branitelje.
Maslenica ih uvijek spaja
 U postroju u kojem su bili članovi gotovo svih zadarskih braniteljskih udruga bio je i topnik Darko Smolić Ročak. Ročakovi topovi i minobacači davali su potporu hrvatskim snagama koje su oslobađale Rovanjsku i zapadne prilaze Maslenici.
– Maslenica je za nas Zadrane bitka sviju bitaka. To danas ponosno kazujemo našim mladima i cijelom svijetu. Drago mi je što u ovom mimohodu vidim ponovno svoje suborce, neke koje godinama nisam vidio, ali nas Maslenica uvijek spaja. To je prva akcija koja je izvedena i koordinirana s razine Glavnog stožera Hrvatske vojske. Provodile su je domaće, lokalne, ali i veliki broj gardijskih i pričuvnih postrojbi iz ostalih dijelova Hrvatske. Time je Maslenica značajnija povijesna važnost u Domovinskom ratu, rekao je Darko Smolić Ročak. Ročak je najavio i skoru realizaciju dugo očekivane raščlambe cjelokupne vojne operacije kodnog naziva “Gusar”, ali poznatije kao Maslenica. Nakon utvrđivanja povijesnih činjenica metodom vojne raščlambe, tiskat će se knjiga koja će kao autentičan dokument, pisana od strane sudionika akcije Maslenica, biti na raspolaganju ne samo javnosti, nego i povjesničarima. Povijesne kontroverze, prijepore o važnosti, dijelom vezane za nedostignute izvorne ciljeve, Ročak nije htio posebno komentirati, posebice funkcionalne autoritete s čijih adresa su i dolazili prešućivana značenja akcije Maslenica.
Ratnici – umjetnici
Nešto kasnije sudionici mimohoda sudjelovali su na otvaranju dviju izložbi u Kneževoj palači u Zadru. Ratnom pričom u “Krletki” palače, zadarskoj publici se predstavio general pukovnik u mirovini Franjo Feldi. Feldi je bio prvi zapovjednik Ratne škole OS RH Ban Josip Jelačić, ali je kao operativac Glavnog stožera HV-a, sudjelovao u akciji Maslenica. Uspješna vojnička karijera nije ga spriječila da se u slobodno vrijeme intenzivno bavi slikarstvom. Tijekom njegovog službovanja nastaju brojne skice i crteži, a dio skica autor realizira i kao akvarele i ulja na platnu. Zadarskoj se publici predstavio crtežima s ratnom tematikom. Prema vlastitim riječima, general Feldi nije htio crtati potresne slike stradanja, već su njegovi crteži više inserti iz ratne svakodnevice hrvatskog vojnika. Umijeće slikanja prenosi na planove ratnih operacija Hrvatske vojske. Jedan od njegovih crteža upravo prikazuje Tulove grede na Velebitu u doba akcije Maslenica.
– Akciju Maslenica, po mom mišljenju, najbolje je ocijenio vrhovni zapovjednik, predsjednik Franjo Tuđman. Tuđman je rekao kako je akcijom Maslenica spašen ovaj dio Hrvatske. Maslenica je olakšala daljnja djelovanja prema jugu i održanje Dubrovnika i Prevlake. Stvaranjem slobodnog područja iza Zemunika, stvoreni su preduvjeti za značajnije operacije Hrvatske vojske, u konačnici i za samu oslobodilačku akciju Oluja, rekao je general Feldi.
Feldi se posebno sjetio stradanja pripadnika 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, kad je zajedno s generalom Gotovinom bio zadužen za ispraćaj poginulih hrvatskih vojnika koji su iz Slavonije došli pomoći postrojbama na terenu nakon neprijateljskog kontranapada. Slikajući vojnike, Feldi je izbjegavao svaku individualizaciju prikazujući ih kao ideograme, siluete, zapravo simbole nepoznatih heroja koji su krenuli braniti domovinu. Stoga nije bitno kako se zovu i iz kojeg kraja su krenuli, ali svi znaju kud vojnici iz Feldijeve Ratne priče idu i što im je krajnji cilj. Izložbu je otvorio kontraadmiral Ante Urlić i sam jedan od Feldijevih ratnih učenika.
Na svečanoj akademiji i predsjednik Josipović
Kat više, u prostoru ratom razrušene koncertne dvorane, postavljene su i dvije izložbe ratnih fotografija. Riječ je o ratnim fotografijama hrvatskih vojnika od kojih dobar dio svjedoči upravo o akciji Maslenica. Najveći broj fotografija pristiže iz zbirke Otočkog bataljuna, Specijalne policije PU zadarske Poskoci te ostalih postrojbi koje su djelovale na zadarskoj bojišnici. Fotografije vrlo narativno svjedoče o vremenu neposredno prije, za vrijeme i nakon akcije Maslenica, ali i fotografija iz drugih ratnih epizoda. Posebice su važne one koje govore o trima velebitskim zimama i surovim uvjetima koje su, na prvoj crti obrane, morali trpjeti hrvatski vojnici sve do same operacije Oluja.
Drugi postav odnosi se na izložbu fotografija Željka Karavide, Zvonka Kucelina, Arifa Ključanina i prof. Pavuše Vežića. Riječ je o fotografijama iz knjige Zadar Destruction, fotomonografije Zadra za vrijeme stradanja u Domovinskom ratu. Knjiga je izišla u izdanju zadarskog Samostalnog voda umjetnika iz 1991. Karavida i Kucelin bili su tad jedini zadarski fotoreporteri koji su profesionalno “pokrivali” obranu Zadra. Njima su se pridružili njihov kolega Arif Ključanin i povjesničar umjetnosti i sveučilišni profesor Pavuša Vežić koji se bavio ratnim posljedicama na kulturnoj baštini Zadra. Knjiga je zapravo jedan od najvažnijih vapaja hrvatskih umjetnika svijetu s ciljem da se zaustavi rat i stradanje hrvatskog naroda kojem se stoljećima priječilo pravo na vlastitu slobodu i neovisnost. Akcijom Maslenica vrata te slobode konačno su odškrinuta, a pobjedonosnom Olujom otvorena zauvijek.
Obilježavanje akcije Maslenica nastavlja se danas, polaganjem vijenaca i svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. Prema najavama akademiji će nazočiti vrhovni zapovjednik i predsjednik RH Ivo Josipović, ali i operativni zapovjednik akcije general Ante Gotovina.


DON JOSIP LENKIĆ: Obescijenjena je istina o čovjeku, domu i domovini




Crkva sv. Šime jučer u 10 sati bila je ispunjena vojnicima i ratnim zastavama. Prizor je to koji se nema priliku svaki dan vidjeti i zaista je izgledalo impresivno. Svetu misu u povodu obilježavanja 20. obljetnice VRO Maslenica predvodio je don Josip Lenkić, nadbiskupijski kancelar i župnik Sv. Šime.
– Na ovom oltaru, žrtvom svete mise zahvalno prinosimo za sve one koji su ugradili svoje živote, zdravlje i sposobnosti prenijeli na oltar domovine, istaknuo je na početku misnog slavlja don Josip, a u propovijedi nastavio:
– O Domovinskom ratu često se, nažalost, čuje svašta. A ne čuje se o vrijednostima koje su prožimale te godine hrvatskog stradanja i patnje. Zbog Hrvatske i branitelja nitko od nas nema više pravo na hrvatsku šutnju. To su bile godine hrabrosti, milosrđa, ljudskosti, godine molitve i pouzdanja u Božju providnost. Mi smo svjedoci i živi spomen ljubavi i patnje, koje nikakva laž ne može uništiti. A znamo da je od samih početaka ostvarivanja hrvatske samostalnosti u nekim krugovima pisano i raspravljano o hrvatskim braniteljima na način koji je namjerno bio neistinit. Sve je počelo kad je obescijenjena istina o čovjeku, domu i domovini. Hrvatski čovjek nije posezao za tuđim, nije pošao ratovati u tuđu zemlju. Rat ga je zatekao nespremnog, u svakodnevnim poslovima u vrijeme kad je još uživao u oslobođenju iz totalitarističkih jugoslavenskih uza i pun nade da suvremeni svijet neće dopustiti nepravdu koja se pripremala. A kad se to ipak dogodilo, iznenađeni količinom mržnje hrvatski su branitelji znali cijenu ljubavi. Često ponavljamo riječi Psalma: “Da nije Gospodin za nas, da nismo bili na Božjoj strani, neka rekne dom Aronov (dom Hrvatski), žive bi nas progutali!” I zato: treba otpuhnuti slojeve nečistoće nabacane na svijetle tradicije vojnika hrvatskog imena. Djela naših branitelja velika su i nezaobilazna, to su djela junačka. Ne smijemo ih nijekati niti umanjivati. Ali i naša djela trebaju biti plod naše vjere. Zato smo pozvani biti ljudi vjere i djela koja proizlaze iz naše vjere, zaključio je svoju nadahnutu propovijed don Josip Lenkić. (Lj.J.)