Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za povratak koncertne dvorane u Kneževu palaču

21.01.2014. 23:00
Za povratak koncertne dvorane u Kneževu palaču


Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači. Inicijativa Lions cuba Zadar nastavlja se i dalje. Ovaj put, koncertom klape Intrade koja će 25. veljače nastupiti u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.
Naime, i njima je stalo da se koncertna dvorana vrati u Kneževu palaču u kojoj su i oni sami mnogo puta nastupali dok je postojala, pojasnila je Davorka Mezić, ističući kako će ova najpoznatija zadarska klapa u zadarskom kazalištu nastupiti u potpunosti besplatno.
Akcija Lions cluba započeta je na Božić 2012. godine, te se provodila kroz razne priredbe i tijekom cijele 2013. godine. Lions club otvorio je i poseban račun na kojem se prikupljaju sredstva.
– Radi se, dakako, o simboličnim sredstvima jer je za jedan takav projekt potrebno puno više novaca, no ovom inicijativom nastojimo kontinuirano upozoravati da je jedna takva koncertna dvorana Zadru i potrebna te da se potakne ulaganje sredstava u njen povratak, istaknula je Mezić.
Nekada znana kao glavni spomenik i institucija zadarske kulture, dvorana je razorena početkom listopada 1991. četničkim granatama i u tom su trenutku uništeni i najreprezentativniji prostori u Zadru. Bez svojih prostora preko noći su ostali Glazbena škola, Zbor Petra Zoranića, Baletni studio, Gradska knjižnica, Gradska glazba, odnosno svi koji su se u njenim prostorima pod okriljem umjetnosti učili životu i svi oni koji su ih u tome vjerno pratili.
Od ratne devastacije Kneževe palače pa tako i njene koncertne dvorane prošlo je više od dvadeset godina. Odgovarajuća alternativa nikad nije pronađena, a iako je u obnovi koncertna dvorana predviđena projektno, sredstva za to još se traže.
Naime, projekt Muzeja dvije palače koji obuhvaća i rekonstrukciju koncertne dvorane istaknut je od strane Ministarstva kulture kao jedan od najvažnijih projekata za Republiku Hrvatsku, a Grad Zadar je u postupku aplikacije za sredstva iz fondova EU kako bi se navedeni projekt i realizirao. Posljednje vijesti vezane uz ovaj projekt jesu da se projekt Muzeja dvije palače našao krajem godine među četiri projekta iz Zadarske županije kojima je odobreno dobivanje sredstava za pripremu tehničke dokumentacije potrebne za njihovo financiranje iz EU fondova.