Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dok su se borili protiv birokracije, umrli im i odvjetnici

21.01.2017. 23:00
Dok su se borili protiv birokracije, umrli im i odvjetnici


Bračni par Marija i Damir Žuvela ne odustaju i vode borbu dugu preko 60 godina, sami – protiv hrvatske birokracije. Vode borbu s pravom na pravdu jer traže ono što je oduvijek bilo njihovo, a riječ je o nekretninama u centru grada, na Poluotoku i na današnjoj adresi u Ulici knezova Šubića Bribirskih na kućnom broju 4.
Borili su se kroz godine protiv raznih pravnih i birokratskih zavrzlama, ali nisu odustali od poslovnog prostora od 300 metara četvornih, te je zbog toga, upravo u tijeku sudski spor protiv splitske tvrtke Pominvest d.d., dioničkog društva za poslovanje nekretninama, a prva rasprava održana je 19. prosinca prošle godine, na Općinskom sudu u Gradu Pagu.
Farbaonica vune
– Tvrtka Pominvest podnijela je Zahtjev da se uknjiži na poslovni prostor temeljem sačinjenog elaborata iako, po Zakonu o vlasništvu – elaborat nije osnova za vlasništvo. Isto tako, Zemljišno-knjižni odjel Općinskog suda u Zadru, čak je pet puta odbio molbu za njihovom uknjižbom, a na temelju našeg prigovora. Osim toga, oni kao nevlasnici, taj su prostor iznajmili, a i tu bi, da je prava i pravde, imao posla i državni odvjetnik – kaže Marija Žuvela.
Naime, sve je počelo još 1956. godine prošloga stoljeća, kada su Damirovoj majci Olivi, uzurpirane četiri kuće sa 14 stanova i devet dućana u samom srcu Zadra. Kuće su srušene od 1956. do 1957. godine pod izlikom da su bombardirane u vrijeme Drugog svjetskog rata, ali obitelj Žuvela nikada nije dobila Rješenje o izvlaštenju niti za kuće, niti za zemljište.
– Zgrade je gradila bivša tzv. JNA od 1958. godine, pa nadalje. Projektant je bio prof. Bruno Milić. Kada se utvrdilo da imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni, da obitelj Žuvela nije isplaćena, niti im je ponuđena bilo kakva naknada, oni su 1968. godine dokazali da su kuće bile pod krovom. Riječ je o čistoj uzurpaciji jer i presudom Vrhovnog suda RH iz 1973. godine utvrđeno je kako tadašnja Općina Zadar nije provela postupak izvlaštenja, te zbog toga ove zgrade na čestici – 9738, ni danas nemaju građevinsku, lokacijsku, ni uporabnu dozvolu. Radi se o 1.500 metara četvornih stambenih prostora i 300 metara četvornih poslovnog prostora gdje je Damirova majka do 1956. godine imala farbaonu vune – priča Marija Žuvela.
Nitko nije dokazao vlasništvo
Bračni par Žuvela zna da je u pravu i da im nedvojbeno pripada poslovni prostor, jer se kroz svih proteklih, gotovo 60 godina, dokazalo kako bivša zadarska tvornica Bagat nije bila vlasnik tog atraktivnog prostora u centru grada, a niti bivša Dalmatinska banka, ni Jugobanka, ni Zagrebačka banka, niti Grad Zadar, i onda se kao najmoprimac pojavila tvrtka Pominvest d.o.o., koja preferira taj prostor i koja ga pod “plaštem” povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih ugovora stanara, želi prisvojiti, odnosno dobiti u vlasništvo.
– Što se tiče stanova, stanari su otkupili stanove na koje su imali stanarsko pravo, a presudom Visokog trgovačkog suda u Zagrebu od 11. studenog 2015. godine utvrđeno je kako Jugobanka nije dokazala da je vlasnik poslovnog prostora, tako da ni Pominvest ne može biti vlasnik. Mi tražimo svoj poslovni prostor. Tražimo nazad ono što nam pripada, što je naše i ničije više, iz razloga što je tu moja majka do uzurpiranja zgrade imala i vodila farbaonu, koja je na tom mjestu još od 1874. godine – ogorčeno dodaje Damir Žuvela.
Osim ove vrijedne nekretnine, bračni par Žuvela može podnijeti i vlasničku tužbu protiv vlasnika svih 14 stanova kako bi ih vratili, ali naglašavaju da bi za to trebalo puno novca i možda još 60 godina borbe, a oni su sada u osmom desetljeću života.
Umrli i odvjetnici
– Moja svekrva je od 1971. do 2001. godine bila upisana na teretovnici vlasničkih listova, da bi se 2001. godine, nekim čudom, promijenio broj čestice i netragom nestala teretovnica na koju je ona bila upisana, što je i protivno Međunarodnom sporazumu i aneksu G tog Sporazuma, kojeg je Republika Hrvatska potpisala – sve je već dobro proučila i naučila Marija Žuvela.
U svakom slučaju, ovu borbu s “vjetrenjačama” birokracije mlade nam države, Marija i Damir Žuvela – sami, neprekidno vode od 1964. godine jer prije toga su imali odvjetnike – braću Hekman iz Zagreba, koji su u međuvremenu – umrli.
– Iskreno se nadam i vjerujem da ćemo doživjeti pravdu i vratiti poslovni prostor – zaključila je na kraju Marija Žuvela.