Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Maslenicom povezali sjever i jug, ali i stasali u pobjedničku vojsku

21.01.2017. 23:00
Maslenicom povezali sjever i jug, ali i stasali u pobjedničku vojsku


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju i na Masleničkom mostu, danas je nastavljeno obilježavanje 24. obljetnice Vojno redarstvene  operacije Maslenica. U Maslenici su se, na mjestima najtežih borbi i  stradavanja. okupile postrojbe Hrvatske vojske iz svih krajeva Hrvatske.  Zajedničke vijence na spomen-obilježja položili su izaslanik predsjednice RH general bojnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika Sabora RH  saborski zastupnik Miro Bulj, te izaslanik predsjednika Vlade RH, ratni  zapovjednik 7. domobranske pukovnije Danijel Telesmanić.
Nakon polaganja vijenaca kod velikog križa napravljenog od slavonske  hrastovine, simbola stradavanja 27 pripadnika 3. GBR Kune u Kašiću,  kod spomen obilježja 4. GBR kod Zelenog Hrasta pridružili su im se saborski zastupnici Grozdana Perić i Davor Lončar.
– Operacija Maslenica sigurno je jedna od najznačajnijih operacija koje su u Domovinskom ratu proveli Hrvatska vojska i policija. Nakon najvažnije stvari, a to je povezivanje sjevera i juga Hrvatske, treba istaknuti  kako je kroz ove akcije HV stasala u pravu oružanu silu. Bili smo sinkronizirani i uigrani do te mjere da smo na svim područjima postigli apsolutnu nadmoć nad neprijateljem. Bilo je teško, te smo danas, 24 godine  poslije, ponosni na ono što smo napravili, ali se i sa sjetom sjećamo svih  naših poginulih, rekao je izaslanik predsjednice RH, general bojnik Mladen Fuzul.
Među hrvatskim braniteljima najviše su se isticale crvene beretke veterana 4. gardijske brigade, koji su se u Maslenici prvi sukobili s agresorom i probili neprijateljsku crtu. Kod svog spomen-obilježja kod Zelenog  Hrasta, razvili su veliku hrvatsku zastavu s ratnim motom brigade: „In  Hoc Signo Vinces – Pod ovim znakom u ratu i miru!”
Akcija Maslenica obilježena je i hodnjom od Zelenog Hrasta do Pridrage pod nazivom Koracima nade u istinu. Deveta po redu hodnja okupila je osim zadarskih i  članove braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske: Tigrove iz Rakitja, Udovice poginulih  branitelja iz Zagreba i Zagrebačke županije, 151. samoborsku brigadu, branitelje iz  Ogulina i Benkovca i dr.