Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mlade žene sve su bolje informirane o raku vrata maternice

21.01.2017. 23:00
Mlade žene sve su bolje informirane o raku vrata maternice


Deseti put Liga protiv raka Zadar obilježila je Dan mimoze, odnosno Dan borbe protiv raka grlića vrata maternice. Članovi Lige dijelili su promidžbeni materijal i grančice mimoze, te skupljali donacije. Voditelj akcije je predsjednik Lige protiv raka Zadar, dr. Branko Dukić a uz njega na štandu je, među ostalima, bila i dr. Ljilja Balorda iz Zavoda za javno zdravstvo.
– Sve više žena informira se za svoje zdravlje. Javnozdravstveni problem, tumor vrata maternice, uz rak dojke je u Hrvatskoj problem na prvom mjestu. Ranom dijagnostikom mogu se spriječiti sve one komplikacije koje se u bolesti mogu razviti, kao i visoki troškovi liječenja koji se mogu uštedjeti kako bi se u budućoj prevenciji spasile mnoge žene, kazao nam je ginekolog Ivica Vlatković, koji je također sudjelovao u akciji na Narodnom trgu od 10 do 13 sati.
– Sve više se mijenja svijest ljudi i mlade djevojke su sve više informirane. Pristup od strane države je sve temeljitiji i istaknuo bih svog kolegu Branka Dukića, koji je u svemu ovome jedan od najvećih aktivista. Svaka ovakva akcija nekog će potaknuti na razmišljanje i na dolazak na pregled. Papa test je jedan od najboljih testova u povijesti medicine jer je jednostavan, praktičan, brz i rano otkriva bolest, što je najvažnije. Malo je takvih testova u medicini koji tako rano mogu otkriti malignu bolest i zato je vrlo važno jačati kod žena svijest o značenju redovitog pregleda. Mlađe generacije bolje shvaćaju značaj ovakvih pregleda. Ugodno me iznenadila činjenica da mlade djevojke, koje dođu na prvi pregled u velikoj većini, njih 80 do 90 posto, znaju što je papa test i čemu služi, kaže Vlatković.