Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Karneval: Šokantna maska Dina Dvornika

Autor: Irena Jurjević

21.02.2009. 23:00
Karneval: Šokantna maska Dina Dvornika

Foto: Zvonko KUCELIN



Gradom je prošao sprovod Dina Dvornika – uključivao je “popa”, lijes, pa i ucviljenu obitelj i rodbinu. Sve to bilo je popraćeno i Dinovom glazbom. No, maškare s Bokanjca na glavnom zadarskom trgu mnogobrojnim znatiželjnicima su priredili i pravi spektakl u obliku iskakanja poznatog splitskog glazbenika u karakterističnom crvenom odijelu koji je za tu priliku otpjevao i svoj “post mortem” hit “Hipnotiziran”. Ipak, napomenimo i da su se za svoj potez za ovogodišnji karneval Bokanjani odlučili tek kada su dobili odobrenje Dinovog brata Deana Dvornika
Da je i ove godine bila previđena nagrada za najbolju grupnu masku kao što je bilo i prijašnjih godina – nju bi definitivno odnijeli Bokanjani čija mašta, izgleda nema granica. Gradom je prošao sprovod Dina Dvornika – uključivao je “popa”, lijes, pa i ucviljenu obitelj i rodbinu. Sve to bilo je popraćeno i Dinovom glazbom. No, maškare s Bokanjca na glavnom zadarskom trgu mnogobrojnim znatiželjnicima su priredili i pravi spektakl u obliku iskakanja poznatog splitskog glazbenika u karakterističnom crvenom odijelu koji je za tu priliku otpjevao i svoj “post mortem” hit “Hipnotiziran”. Ipak, naglasimo i da su se za svoj potez za ovogodišnji karneval Bokanjani odlučili tek kada su dobili odobrenje Dinovog brata Deana Dvornika.
No, usprkos domišljatosti Bokanjana koji su prošle godine dobili nagradu za svoju originalnu masku Let3, ove godine ona ih je zaobišla, jer je nije ni bilo. Ipak, to njih nije spriječilo da se i na ovoj maškaranoj povorci pokažu u najboljem svjetlu, baš kao ni Dikljanci koji su napravili svoju inačicu Oktober-festa nazivajući ju jednostavno “Diklo fest”. Jodlanja i pive u potocima popodne nije nedostajalo, a trgom je prodefilirao i jedan bavarski bik.
Sve to, dakako, promatralo je radoznalo mnoštvo, a ipak, mali broj maski te micanje nagrada s dnevnog rasporeda – uistinu su ovogodišnju karnevalsku povorku smjestili među najskromnije ikad održane.
Maškaranu povorku predvodile su pakoštanske mažoretkinje koje su na Narodnom trgu izvele i prigodan program, nakon kojih je uslijedio puntamiški karneval sačinjen od snjegovića i sanjki. Puntamičani su iskoristili priliku da na trgu zaplešu i kolo, nakon čega je uslijedila Svjetska vatrogasna banka Jazine II specijalizirana “za gašenje inflacije i gospodarske krize”. Na red su došli i mnogobrojni privlački križari koji su obilovali vatrenim strelicama, ali i jednim pozamašnim katapultom. Trgom su potom prodefilirale časne, zatim kan-kan plesačice iz Pakoštana, ali i Vršani koji su i ove godine imali kvalitetnu masku. No, nažalost gotovo identičnu kao s prošlogodišnjih karnevala. Jedino je ime maske bilo nešto drugačije – “Dolazak Hrvata na more”, a uz janjičare i popove Vršani su ove godine doveli i jednu štrigu kojoj su posred trga spalili njenu GTX metlu. Glavnim trgom prodefilirao je i starigradski harem, a kao jedna skupina predstavili su se i gosti iz Ličko-senjske županije – mažoretkinje i i Puhački orkestar grada Gospića. Karnevalsku povorku zaključile su pak ABBE iz Sali, nakon čega su Zadrane na trgu nastavili zabavljati grupa Calypso i Amenda Stošić.