Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vinkovačke jeseni, zadarsko proljeće

Autor: Drago Bajković

21.02.2009. 23:00
Vinkovačke jeseni, zadarsko proljeće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Situacija na ljestvici jasno nam daje do znanja da nikako ne smijemo kiksati. Cibalia se mora pobijediti, ako mislimo sačuvati šanse za prvoligaški ostanak – rekao je Jakov Surać


Skoro tri mjeseca trajala je stanka za hrvatske nogometne prvoligaše. Od danas će se na nogometnim terenima diljem Lijepe naše ponovno sučeliti najbolji hrvatski klubovi tražeći put do novih prvoligaških bodova. Zadar u 19. kolu dočekuje vinkovačku Cibaliju u utakmici koja je od životnog značenja za prvoligaša sa Stanova. Pet bodova zaostatka za pretposljednjim Interom momčadi Dalibora Zebića ne ostavlja puno mjesta za manevar, ako se misli uhvatiti kakav-takav bodovni priključak, Slavonce se mora pobijediti. Svjesni su toga na Stanovima, a nakon dugotrajnih priprema i nekoliko pojačanja koje su Zadrani doveli u svoje redove, očekuje se da će proljeće biti puno vedrije od jeseni.
– Situacija na ljestvici jasno nam daje do znanja da nikako ne smijemo kiksati. Cibalia se mora pobijediti, ako mislimo sačuvati šanse za prvoligaški ostanak – rekao je jučer ujutro Jakov Surać, kapetan Zadra.
Umjereni optimizam
– Još smo na neki način pod dojmom te posljednje utakmice s Croatijom iz Sesveta, posebno jer smo poraženi i jer je zaostatak na ljesvici narastao na pet bodova. Sve bi bilo drugačije da smo najprije pobijedili Inter u Stanovima, a ne u posljednim trenucima utakmice primili izjednačujući zgoditak te da smo osvojili barem bod protiv Sesvećana. Međutim, što je, tu je, moramo dokazati da smo zaslužili nositi Zadrov dres. Utakmica s Cibalijom od životne je važnosti, a u slučaju lošeg rezultata naše šanse za ostanak bile bi svedene na minimum. Optimist sam, vjerujem da do tog raspleta neće doći.
Surać se osvrnuo na pripremno razdoblje i relativno loše rezultate iz oglednih utakmica.
– Smatram da smo odradili odlične pripreme. Što se tiče rezultata koje smo ostvarili u prijateljskim utakmicama u Poreču mislim da oni nemaju nikakvu težinu, jer smo iz punog treninga igrali te utakmice u kojima je primarni cilj bio uigravanje, a ne rezultat. Što se tiče posljednje dvije utakmice s Raštanima i Trogirom, tu smo možda malo podbacili, ali ni to me previše ne zabrinjava. Odigrali bi po poluvrijeme dobro s tim da bi protiv sebe imali suparnike koji su svježi i motivirani, dok su nama noge još uvijek bile pomalo teške. Uz to podsvjesno se svaki igrač čuva u tim utakmicama prije prvenstvenih ogleda. Nakon ovog posljednjeg tjedna u kojem smo se osvježili, smatram da ćemo protiv Cibalije pokazati i dokazati da ova momčad može puno.
Zadrov kapetan smatra da je vrlo važno smanjiti psihološki pritisak koji je itekako prisutan u glavama igrača.
Pritisak
– To je po mom mišljenju najvažniji preduvjet da protiv Vinkovčana pokažemo što možemo. Činjenica je da je važnost ove utakmice velika, ali taj pritisak moramo izbjeći kako znamo i umijemo. Moramo odigrati pametno, bez srljanja i s puno strpljenja. Od početka ćemo krenuti agresivno, ali isto tako svaki igrač na terenu mora biti maksimalno odgovoran. Nitko ne dvoji da ćemo stvoriti barem 5-6 izrazitih prigoda na utakmici, ali treba biti maksimalno koncentriran i kapitalizirati te prigode.
Ne dvoji da će Terkeš i Šaranović biti ubojiti za suparničkog vratara.
– Dolaskom napadača kalibra Šaranovića maksimalno ćemo rasteretiti Terkeša i mislim da će time obojica profitirati. Kako su pripreme odmicale tako su i oni bili sve uigraniji i počeli su postizati zgoditke. Smatram da će obojica zabijati golove u nastavku prvenstva, a ne dvojim ni da će i vezni igrači dolaziti u prigode uz takva dva kvalitetna napadača.
Naglašava Surać da se mora ići utakmicu po utakmicu, bez previše osvrtanja na ostale momčadi.
– Najprije moramo obaviti posao protiv Cibalije, a onda gledati kako su igrale ostale momčadi. Nema razmišljanja unaprijed. Samo na taj način možemo smanjiti zaostatak za Interom i Croatijom.
O Cibaliji i njihovom treneru Stanku Mršiću nije želio previše govoriti.
– Cijenim Vinkovčane, uostalom imaju osam bodova prednosti pred nama i to sve govori. Bez obzira na to ne treba ni njihove kvalitete dizati do neba. U svakom slučaju smatram da ih možemo pobijediti, a to će ponajviše ovisiti o nama. Trener Stanko Mršić dugo je bio trener u Zadru i vjerojatno misli da nas dobro poznaje. Koliko god on misli da je to tako, smatram da mi još bolje poznajemo njega i da to može biti naša prednost. U svakom slučaju moram naglasiti da sam veliki optimist po pitanju krajnjeg rezultata u nedjelju.
Nadam se da će i podrška s tribina biti velika.
– Bez navijača ništa nećemo napraviti, jer podrška s tribina puno nam znači. Pozitivno su nas iznenadiuli kada su nas došli bodriti protiv Trogira i nadam se i vjerujem da će protiv Cibalije biti puni Stanovi u nedjelju. To će nam dati dodatni motiv i svojim zalaganjem i borbenošću zahvalit ćemo im na podršci. Uz glasnu podršku navijača suigurno ćemo osvojiti tri boda u ovoj teškoj i vrlo važnoj utakmici za nas – kazao je na kraju razgovora Surać.


 MARUNA NA DESNOM BOKU




Bude li prema najavama, protiv Cibalije će istrčati momčad koja se nije proslavila u utakmici s Trogirom prošle nedjelje u Novigradu (1:1). To će reći da je Zebić dao prednost Maruni pred Bilaverom na desnoj strani, dok su mu Puljićevi zdravstveni problemi i nemogućnost nastupa Skočibušća (još nije registriran) “olakšali” izbor u obrani, pa će na desnom stoperu utakmicu početi Beqiri. Za Batura se dugo tvrdilo da neće biti spreman za prvih nekoliko kola, ali on će sigurno biti na klupi. Ne krenu li događanja na terenu željenim tijekom Batur bi mogao dobiti 15-20 minuta.
Vjerojatni sastav (3-5-2): Vuković – Beqiri, Batkoski, Parmaković – Maruna, Ljubičić, Surać, Župan, Jozinović – Šaranović, Terkeš. Pričuve: Ježina, Šiklić, Bilaver, Pletikosić, Rašo, Batur, Mitrović. Nedostaju: Milin (tri žuta kartona), Ćurjurić (ozljeda), Puljić (bolest), Skočibušić (nije registiran).


 PRVA HNL, 19. KOLO, NEDJELJA 15.30


ZADAR: Zadar – Cibalia. Sudac: Draženko Kovaćić (Križevci). Pomoćnici: Borut Križarić (Čakovec), Siniša Premužaj (Varaždin).
OSIJEK: Osijek – Rijeka. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica). Pomoćnici: Josip Havaić (Koprivnica), Darko Jambrović (Čakovec).
KOPRIVNICA: S. Belupšo – Šibenik. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek). Pomoćnici: Tomislav Petrović (Valpovo), Tomislav Šetka (Đakovo)
ZAGREB: Zagreb – Inter. Sudac: Ante Vučemilović (Osijek). Pomoćnici: Dalibor Conjar (Osijek), Darko Novoselnik (Belišće).
VARAŽDIN: Varteks – Croatia S. Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka), Pomoćnici: Hrvoje Menđušić (Vinkovci), Krunoslav Lesandrić (Nuštar).
SPLIT (20.15 – HTV 2): Hajduk – Dinamo. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Željko Novosel (Vrbovec), Željko Grgec (Bistra).