Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Virske bebe ukupno “zaradile” čak 435 tisuća kuna

Autor: Siniša Klarica

21.02.2013. 23:00
Virske bebe ukupno “zaradile” čak 435 tisuća kuna

Foto: Marin GOSPIĆ



Po odluci Općinskog vijeća Općina Vir za svako prvorođeno dijete isplaćuje 7.500 kn, a za drugo i svako sljedeće novorođeno dijete iznos se povećava za 7.500 kn. Načelnik Kapović je rekao da se novčane pomoći isplaćuju unatoč recesiji i da je to tek početak u praćenju njihovog odrastanja


Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović u srijedu je roditeljima novorođene djece podijelio rješenja o isplati novčane pomoći za opremu za novorođenčad u visini 435.000 kn.
Ukupno 31 bračni par nije dobio naknadu od 2011., neki od 2012. pa se isplaćeni iznosi kreću od 7.500 do čak 37.500 kuna. Po odluci Općinskog vijeća Općina Vir za svako prvorođeno dijete isplaćuje 7.500 kn, a za drugo i svako sljedeće novorođeno dijete iznos se povećava za 7.500 kn. Načelnik Kapović je rekao da se novčane pomoći isplaćuju unatoč recesiji i da je to tek početak u praćenju njihovog odrastanja. Danas će se isplatiti potpore osnovcima za prijevoz u iznosu 1.500 kn, a u petak srednjoškolcima u istom iznosu. Studenti, ovisno o uspjehu pomažu se s iznosom od 1.200 do 16.000 kn. Kapović se ovom prilikom ispričao roditeljima djece predškolske dobi, obećavši da će za nekoliko tjedana, sigurno u ožujku, otvoriti i vrata dječjeg vrtića.
– Radi se o najvećim potporama koje jedna jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj isplaćuje svojim najmlađim mještanima. To nije bacanje novca, kako nam spočitavaju neki zluradnici, nego je samo pokazatelj kako je na Viru, iako smo povezani mostom s kopnom, težak život i kako smo mi danas ovisni o broju djece. Naime, mi nismo usputna, već krajnja destinacija nekom putovanju, jer kad se odlučite za Vir onda morate doći do njega, rekao je Kapović pozvavši roditelje da ne nasjedaju ćakulama s ulice, već da se za svoje probleme izravno obrate nadležnim općinskim službama.


 SVEČANOST PREKIDALI NESTANCI STRUJE




Dodjelu rješenja o naknadama u Općinskoj vijećnici, ispratio je višekratni nestanak struje. Isprva se pomislilo da su na djelu stari problemi Vira s opskrbom električnom strujom, napose za burnih zimskih dana, no na vidjelo je iskočio novi problem na hrvatski način. Naime, općinska zgrada u Viru posjeduje limitator potrošnje električne struje. Nabavkom nove kompjuterske opreme i sustava za klimatizaciju, porasla je potrošnja električne energije, pa je Općina Vir još 18. siječnja zamolila HEP da joj promijeni limitator kako ne bi dolazilo do učestalog nestanka struje. U Općini kažu da niti nakon mjesec dana od podnošenja službenog zahtjeva iz HEP-a ne stiže nikakav odgovor, a kamoli promjena limitatora, pa je jučer gotovo smiješno bilo vidjeti kako se svakim novim paljenjem ekrana kompjutora gasi električna struja u općinskoj zgradi.