Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ministarstvo s 4 milijuna kuna opremilo zadarski hitni prijem

21.02.2014. 23:00
Ministarstvo s 4 milijuna kuna opremilo zadarski hitni prijem


Velika čekaonica, prijemni pult s trijažom i administracijom, ambulante, operacijska sala i sobe za opservaciju prostiru se na 1.100 metara četvornih novootvorenog Objedinjenog hitnog medicinskog prijema. Pacijenti za hitni interni i kirurški prijem već dolaze u nove prostore, a od subote će tamo biti i hitni prijemi Otorinolaringologije, Očnog odjela, Dermatologije, Infektologije i Neurologije. Hitni prijemi Pedijatrije, Ginekologije i Psihijatrije ostaju na svojim odjelima jer nije preporučljivo da se djeca, trudnice i psihički bolesnici miješaju s ostalim pacijentima.
Ako se izdvoje hitni pacijenti na ta tri odjela, procjenjuje se da će novi Objedinjeni bolnički prijem godišnje pregledati oko 45.000 pacijenata.
Modernim prostorijama tzv. Centra za hitni prijem Opće bolnice Zadar, proveo nas je zamjenik sanacijske upraviteljice, doc.dr.sc. Robert Karlo, a hoće li uskoro tim prostorima provesti i ministra zdravlja Rajka Ostojića, znat će se u ožujku.
– Mi ćemo ga svakako pozvati, vjerujem da će netko iz Ministarstva doći, a obično je nove objedinjene prijeme po Hrvatskoj otvarao ministar, rekao je dr. Karlo.
Upravo je Ministarstvo zdravlja nabavilo opremu za novi Centar u iznosu od 4 milijuna kuna, a radi se o opremi za ambulante, zatim za prostor za opservaciju s osam kreveta (gdje pacijenti privremeno leže) te opremi za modernu operacijsku salu koja stoji oko 800 tisuća kuna.
Građevinski radovi financirani su iz decentraliziranih sredstava Zadarske županije, a iznose 9 milijuna kuna.
– Ovakav se model dijagnostike i prihvata bolesnika pokazao vrlo uspješnim u razvijenim zemljama jer se bitno skraćuje vrijeme dijagnostike i početka liječenja. Uspješnost liječenja je čak 30 posto veća nego u dosadašnjem načinu rada, govori dr. Karlo koji je specijalist hitne medicine i dječji kirurg.
Kako je zadnjih dana dolazilo do zabune, dr. Karlo je još jednom istaknuo da ovo nije Hitna pomoć, već centralizirani prijem za pacijente koji trebaju bolničko liječenje, a uputio ih je njihov ordinarius ili Hitna pomoć.