Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Radionicu u Zadru vodit će Thierry Francois

21.02.2014. 23:00
Radionicu u Zadru vodit će Thierry Francois


Radionica Pet ritmova, jedinstvene plesne prakse ukorijenjene u načelu koje kaže da će se naša psiha sama izliječiti ako je pokrenemo, održat će se u prostorijama Plesne udruge Gesta u nedjelju, a vodit će je Thierry Francois, francuski glumac i geštalt terapeut


Sam život nije ništa drugo nego odnos, poručuje Thierry Francois, francuski glumac i geštalt terapeut koji ove nedjelje u Zadru gostuje kako bi podijelio umjetnost Pet ritmova, jedinstvenu plesnu praksu ukorijenjenu u načelu koje kaže da će se naša psiha sama izliječiti ako je pokrenemo. Riječi s početka teksta pripadaju Adyashantiju, no princip je to po kojem živi i Francois koji je tijekom svog života isprobao različite pristupe, formiravši ih u jednu svoju vlastitu životnu filozofiju.
– Kada pogledam unatrag, oduvijek sam bio na neki način povezan s plesom. Kao dječak, počeo sam sa satovima za “mlade baletne plesačice za Parišku operu”, ali brzo, prebrzo, sam odustao. Zato što je bilo stvarno teško, ali isto tako zato što je moja okolina podržavala ideju “dječak ne bi trebao plesati”. Dakle, imao sam svoj “Billy Elliot” trenutak, opisuje Francois svoje prve susrete s plesom zbog kojeg je, kaže, u tinejdžerskim godinama putovao kilometrima i satima kako bi išao plesati. A to ga hrani i dan danas.
“Ovisnik” o plesu
U dvadesetim godinama susreo se s kazalištem. To je, pak, bilo otkrivenje i osjetio je u sebi snažnu želju da glumi i bude na pozornici.
– Da glumim, da govorim, da se izrazim, da podijelim, da prenesem, da dodirnem dušu… Sve to sad povezujem s 5 Ritmova. U to vrijeme, tijelo kao takvo nije bilo uključeno u glumačkoj edukaciji koju sam pohađao pa sam završio treninge u drugim metodama kao što je ples, pantomima, klauniranje, pojašnjava.
Zahvaljujući kazalištu, Thierry Francois duboko je istražio svoju maštu, kreativnost, mogućnosti, povjerenje, rizike, ustrajnost, ritam, ali i adrenalin i mnoge druge stvari. Potom je na svom putu susreo geštalt terapiju, humanističku metodu koja daje tijelo riječima.
– Pridržavam se ovog pristupa bivanja u svojem životu, u odnosu mene prema sebi, mene prema drugima, mene prema okolišu, pojašnjava.
S plesom 5 Ritmova susreo se na početku 2005. godine. Na prvu radionicu je, kaže, išao malo preko volje, da bi naposlijetku bio potpuno osvojen.
– Ona je savršeno zadovoljila moju potrebu da integriram tijelo u svoju praksu. Počeo sam prvo plesati povremeno, pa sve redovnije i onda kao “ovisnik” putovao sam svugdje i istraživao ples, u drugim zemljama, drugim kulturama i drugim učenjima. Pokret koji donosi putovanje, ples koji dovodi moja stopala da susretnu ostala stopala.
Radionica na francuskom
Ples je najneposredniji način izražavanja osnovnih tjelesnih ritmova; ples je spontan, univerzalan – gledajte kako djeca reagiraju na glazbu i sjetite se da svaka kultura ima svoje plesne oblike koji utjelovljuju različite ritmove, kazuje utemeljiteljica ove tehnike Gabrielle Roth. Nju prakticiraju deseci tisuća diljem svijeta, a radi se o filozofiji, pogledu na život, izvedbenoj umjetnosti i dinamičnoj praksi pokreta.
Pokret je ujedno i lijek i metafora, nadilazi jezične, kulturne i dobne prepreke kako bi transformirao patnju u umjetnost, umjetnost u svjesnost i svjesnost u djela. Gdje god se prakticira 5 Ritmova rađa se zajednica koja pleše, mijenja se, daje podršku i pruža siguran prostor svakome od nas da bismo se mogli osloboditi čvrstog stiska ega i probuditi onaj sočni, nepredvidivi, očaravajući dio nas koji je rock zvijezda, hoda po rubu i žudi biti slobodan.
Radionica, koja će se u nedjelju s početkom u 11 sati održati u Zadru u prostorijama udruge Gesta u Jazinama, bit će vođena na francuskom, s prijevodom na hrvatski jezik. Link za online prijave moguće je naći na web adresi www.plesritmova.net, a to je moguće napraviti i kontaktom na broj mobitela 099/216-6307 te na e-mail: [email protected].