Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZD DNEVNIK “Papirnati” vijećnici

21.02.2014. 23:00
ZD DNEVNIK “Papirnati” vijećnici


Čitam neki dan jedan od oglasa u novinama u kojem poduzeće ZDRPS commerce traži iskusnog skladišnog radnika, 5 godina radnog iskustva, vozačka dozvola B, C i E kategorije, te aktivno poznavanje rada na PC-u, Office, Windows itd. Na drugoj strani grada, u gradskoj vijećnici, većina vijećnika odbija poklonjeni tablet i radije vuku 1,5 kg teške papirnate materijale za 20-tak točaka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Zadra.
Dok se za najjednostavnija radna mjesta propisuju uvjeti koje ni VKV radnici ne mogu zadovoljiti, dok se u Gradskoj knjižnici naši sugrađani starije dobi veselije od djece raduju učenju rada na kompjutoru, dotle se za „prijem” na ona najodgovornija radna mjesta, ona koja nam kreiraju lokalni život, propisuje informatička, blago rečeno polupismenost. Kakvu poruke time šalju naši vjećnici? Zaziranje od napretka ili inat prema gradskoj birokraciji koja je u toj komediji zabune jedna od „zaraćenih” strana.
Kad gradski pročelnik otvoreno prizna da zaposlenici gradske uprave namjerno bojkotiraju primjenu novih tehnologija koje im prije svega pojednostavljuju rad, a građanima daju sve bolju uslugu, čovjek se ne može nego zapitati u kakvoj mi to izvrnutoj fantaziji živimo. U sferi rada, na jednoj strani imamo zaposlenike koji su pod stalnim ultimatumima, lišeni svake, pa i zakonske zaštite, na drugoj strani imamo društvo dekadentnih administratora čiji je borbeni poklič: “Lako ćemo!” I onda nam se bjeloočnice zaokruže kao bilijarske kugle kad na „telki” čujemo šareno društvo iz Banskih dvora kako se žali što, eto, nema investicija.
Gradski vijećnici su bar mogli zadužiti tablet i zajedno s unukom u dokolici odigrati koju partiju „Tank Ridersa”, a ne riskirati da ih lokalni mediji razvlače kao informatičke nepismenjake ili bahate ljude koji inzistiraju da im se za mandata „ištancaju” tisuće papira od kojih će većinu jedva i pogledati. Ako im nije žao građana koji sve to plaćaju i onih cura što moraju trošiti ionako skupe tonere za printere, onda bi im trebalo barem biti žao svih posjećenih stabala.
Za svog mandata, kažu bolje upućeni, svaki vijećnik „natiska” oko 10.000 listova papira što odgovara veličini prosječnog stabla. No, tko još mari za ljude, a kamoli za zelenilo.