Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prosvjed zadarskih turističkih vodiča

21.02.2017. 23:00
Prosvjed zadarskih turističkih vodiča


Zadarski turistički vodiči svake godine 21. veljače obilježavaju Međunarodni dan turističkih vodiča. Jučer su se na Narodnom trgu okupili u 12 sati kao Udruga turističkih vodiča Donat.
Sa sobom su donijeli žvakaće gume u obliku teniskih loptica, uz nedvosmislenu poruku:
– Ne želimo biti teniska loptica unutar Europske unije da nas bacaju s jedne na drugu stranu kao da smo igračka, kaže prof. Vinko Bakija, turistički vodič.
– Mi kao turistički vodiči grada Zadra i Zadarske županije okupili smo se na Svjetski dan turističkih vodiča kako bismo ga obilježili i ukazali svima na to da postojimo. Da nas vide oni iz javnih struktura i iz realnog sektora jer postoje indicije se nama ide na štetu, a u korist nekih EU vodiča, od kojih su vjerojatno mnogi i pseudovodiči bez ikakve provjere i znanja koji bi mogli turiste voditi po cijeloj Hrvatskoj, kaže Bakija.
Upitali smo ga nije li obavezna pratnja takvim vodičima netko od domaćih vodiča.
– Je u jednom zakonu, ali nije u drugom pravilniku. Pravilnik se kosi sa zakonom koji je postojeći i važeći. Mi smo vodiči, od kojih su neki i obrtnici, imamo i familije, plaćamo porez Republici Hrvatskoj, ponukani da o svemu nešto kažemo. Pitamo se kako su ti strani vodiči kompetentni da predstavljaju našu bogatu kulturnu baštinu i povijest za koju znamo da je izuzetno kompleksna, kaže Bakija.
– Imamo problem s ilegalnim turističkim vodičima. Turistička inspekcija ne kontrolira i ne kažnjava ilegalne vodiče kojih u Zadru ima more.
Službeno obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča započelo je 1990. na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča.
Bakijina kolegica Silvana Vranić spjevala je pjesmu o problemima vodiča, a jedan stih kaže:
“Rastimo s našim gradom bez Janeza, Hansa i Fritza, nek’ nam je svima ocjena petica, jer ova naša iskaznica plava pokazatelj je educiranosti, znanja i stečenih prava”.